Главният прокурор Сотир Цацаров внесе във Висшия съдебен съвет предложения за налагане на наказание „дисциплинарно освобождаване от длъжност" на двама прокурори и следовател заради допуснати нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати.

Районния обвинител от Пловдив Петко Минев поискал от вносител на коли да му предостави „Ауди А7" за ползване за неограничено време, а лизинговите вноски да изплаща фирмата лизингополучател, пише Стандарт. Минев поел единствено разноските по поддръжка на колата. След като разбрал, че го проверяват от отдел „Антикорупция" Минев прехвърлил лизинговите вноски, така че да си ги изплаща той.

„Продължителният период на ползване - от м. май 2014г. до м. февруари 2016г. на предоставения му от Атанас Бъбаров лек автомобил, без да заплаща лизинговите вноски, сочи на извършени от прокурор Петко Минев нарушения на принципа на независимост, принципа на почтеност и благоприличие от Кодекса за етично поведение на българските магистрати. С поведението си прокурор Минев е накърнил и престижа на съдебната власт", се посочва в предложението на главния прокурор.

Районната обвинителка от Девин Мария Дамянова пък се издънила, защото разследвали непълнолетния й син за кражба на кола. Прокурорката сама се определила в системата за случайно разпределение като наблюдаващ случая и лично се заела с делото. „С действията си Мария Дамянова виновно е нарушила правилата за предотвратяване на конфликт на интереси, правила, произтичащи от принципа на независимост, принципа на безпристрастност и принципа за почтеност и благоприличие от Кодекса за етично поведение на българските магистрати", посочва Цацаров.

Военният следовател Светослав Йосифов от Стара Загора пък се разправял с малолетни деца. На 29 февруари на улицата си играели четири деца на 14, 12, 11 и 10 години. Край тях минал 11-годишният син на следователя, който се спречкал с едно от играещите момичета на 12 години. Синът на следователя отправил обидни и цинични думи към момичето, а то от своя страна го ударило два пъти по лицето с шамар. Малко след този инцидент на мястото, където играели децата, отишъл военният следовател, заедно със сина си.

Светослав Йосифов се поинтересувал кое е момичето, ударило сина му, и след като момичето се представило, военният следовател с гневен тон я запитал до кога ще тормози сина му, след което посегнал да я удари. Малката избегнала удара и се опитала да обясни постъпката си, но Йосифов я хванал за ръкава и започнал да я дърпа и бута напред- назад, а след това започнал да я дърпа и за косата. След това полковник Йосифов със заплашителен тон започнал да разпитва останалите деца как се казват, в кое училище учат, на колко години са, като в същото време ги снимал с личния си телефон. Едно от децата , му казало, че не го познава и няма да му отговори. Недоволен от поведението му, полковник Йосифов го хванал за дрехите и ритайки го по краката с коляно, го избутал до беседката, където с юмрук му нанесъл три- четири удара в лицето. След това полковник Йосифов си тръгнал, заедно със сина си. По-късно следователят се държал грубо и с пристигналия на място полицейски патрул. Цацаров иска уволнението му, тъй като с действията си полковникът е нарушил морала и уронил престижа на съдебната власт.

Още новини ТУК

TNS.bg