Политическа партия "Земеделски съюз Александър Стамболийски" реши да напусне Коалиция "БСП за България", съобщиха от пресцентъра на формацията. Това означава, че Спас Панчев и Димитър Георгиев ще станат независими депутати.

Решението е взето по време на проведения вчера 44-ти редовен конгрес на партията. Преизбран за председател е Спас Янев Панчев, избрани са и ръководни органи на партията.

 Според Спас Панчев решението за напускане на коалицията е продиктувано от желанието формацията да се яви самостоятелно на местните избори и от пренебрежителното отношение на БСП към по-малките партньори.

"Продължава едно такова отношение на голямата партия в коалицията, като че ли другите партии са длъжни само да гласуват и няма място те да участват по друг начин".

Въпреки решението за напускане на коалицията , представителите на земеделския съюз ще подкрепят внесения от нея вот на недоверие срещу правителството:

"Ние сме подписали предложението за вота на недоверие и ще го гласуваме така, както гласува парламентарната група на Коалиция "БСП за България", каза Панчев пред БНР.

Димитър Георгиев е бивш футболист и член на Изпълкома на БФС. Преди да стане депутат от Пловдивска област, той бе общински съветник под тепетата. В Народното събрание той влезе, след като получи най-много преференции в областта, благодарение и на феномена 10/10.