В очакване на втория мандат от президента за съставяне на правителство, ДПС събра областните си управители в София. На срещата стана ясно, че Движението за права и свободи няма да върне папката с неизпълнен мандат веднага, каквато беше първоначалната заявка, а ще се опита да състави правителство. За целта ще търси подкрепа от останалите партии.

"Ще пуснем писма до партиите дали са готови да подкрепят с втори мандат. Ако има шанс за мнозинство взимаме го и продължаваме. Аз няма да бъда кандидат за премиер това го заявявам тук, за да е ясно", категоричен бе председателят на ДПС Делян Пеевски.

И докато това е ясно, то краят на трусовете в движението все още не е ясен.  Делян Пеевски се срещна с част от областните структури, но се оказа, че имало опит за натиск към тях. 

"Чакъров също е звънял на колегите да ги кара да не идват на сбирката, което не му прави чест. Аз му се обадих за тази сбирка, поканени са всички, нали искаха колективните органи да работят. Ето работят", каза Пеевски.

"Проблемът при нас беше само Джейхан Ибрямов, който искаше да разбие организацията, сега иска да разбие ДПС в цяла България. Ние дойдохме тук, за да подкрепим Доган и Пеевски. Джевдет Чакъров снощи в 23:30 ми звъня, тази сутрин в 07:55 и ми каза да не идвам на събирането", разказа Хамди Илиязов от ДПС-Търговище.

"Имаше обаждане, имаше и натиск, но аз представлявам областния съвет и е нормално да се съобразя с него", заяви Юксел Расим от ДПС-Пловдив.

Пеевски обясни и че не се е чувал с почетния председател Ахмед Доган, но и не приема ДПС да бъде разделяно и е готов да се срещне с Доган, ако той поиска.  Делян Пеевски беше категоричен - правителство трябва да има независимо с кой мандат.