Изграждането на три нови детски площадки, два паркинга и улично осветление на пет улици е програма минимум, която си е поставила администрацията на район „Южен”. Кметът на района Борислав Инчев, заяви че разполага с 410 000 лева след гласувания бюджет миналата седмица. Парите вече са разпределени, но те няма да стигнат за голяма част от заложените дейности. Трите нови детски площадки, които ще бъдат построени са на улица „Александър Стамболийски” 80-84, едната в квартал Коматево, а другата в района на парк „Източна Румелия”.

Двата паркинга, по които администрацията ще работи тази година са на улица „Александър Стамболийски” между номерата 36-52, 62-84, а другият на улица „Спартак”, където се подготвят 60 паркоместа. За тези паркинги са необходими около 60 000 лева с които администрацията не разполага. Наложително е и изграждането на улично осветление на пет участъка, на които няма изградено такова. Става въпрос за  части от булевард „Никола Вапцаров”, „Георги Бакалов”, „Петър Васев”, „Дрин” и улица „Академик Петър Динеков”. Едва 70 000 ще са парите за запълване на дупки, което според Инчев е крайно недостатъчно.

Той даде за пример, че миналата година са имали 100 000 лева за тази дейност, но въпреки това резултатите не са били задоволителни. Поради тази причина приоритетно ще се запълват дупки по големите булеварди и кръстовища и улици водещи към детски градини и училища. Кметът все пак подчерта, че има и други добри инициативи, които са заложени в бюджета за 2018 година.  84 000 лева са предвидени за подмяна на детските съоръжения в детска градина „Ралица”, 30 000 лева за видео наблюдение в парк „белите брези”, както и 600 000 за изграждането на нова детска градина за строителството „Александър Стамболийски, която трябва да бъде завършена през 2019 година и да има осем детски групи.