От 1 май всяко домакинство и клиент, който ползва еленергия за битови нужди, ще има възможност да си избере доставчик на ток на свободния пазар.

Към момента там има около 30 дружества – търговци. Всички лицензирани търговци на електрическа енергия са регистрирани пред "Електроенергиен системен оператор" ЕАД и на неговата интернет страница е публикуван техен списък.

Вижте какво трябва да знаете за така наречената либерализация на пазара.

От досегашния доставчик за цяла Югоизточна България обясняват, че това е право на всеки клиент, а не задължение. Тоест никой не може да ви накара насила да си търсите нов доставчик.  

Всеки, който желае обаче, може да си избере друг доставчик на електрическа енергия от 1 май 2016 г.

Досега това право имаха само големите бизнес клиенти на високо напрежение от 2008 г., а през 2013 го придоби и средно големия бизнес на средно напрежение. От миналата година много занаятчии и свободни професии също са на свободния пазар.  

Всеки клиент може да избере няколко или един търговец, от които да поиска оферта за доставка на електрическа енергия. Изборът на конкретен търговец е логично да бъде извършен след съпоставка на различни оферти, с оглед на потребностите на клиента. Встъпването в търговски отношения с избрания търговец е съгласно Правилата за търговия с електрическа енергия.

Предимствата на този пазар са: възможност за избор на доставчик, за водене на преговори, определяна на цени на пазарен принцип, в зависимост от търсенето и предлагането.

Минус е, че съобразно пазарната конюнктура е възможно цената да варира – да намалява, или да се повишава.

Ето какво да предприемете за смяната на доставчика.

  1. Избирате нов
  2. Не трябва да имате задължения към предишния
  3. Подавате заявление за смяната в съответното разпределително дружество(EVN). Вие лично или новият ви доставчик може да го подаде до 10-то число на месеца.
  4. Смяната на доставчика влиза в сила от първо число на месеца, следващ месеца на подаване на заявлението.
  5. Вече ще получавате фактури от новия си доставчик. Те включват енергия и мрежови услуги.

От EVN съветват да внимавате какво подписвате.

„Договорите се четат дословно, включително малките букви и допълнителните клаузи. Обърнете внимание на начините на плащане, сроковете и начините за прекратяване на договора”, каза Петър Костадинов от управата на EVN.

Няма ограничения колко пъти може да смените доставчика си.

Всеки договор, който подписвате, може да има и други изисквания по Закона за задълженията и договорите.

Ако ви изключат тока за неплатена навреме сметка трябва да звъните на новия си доставчик, а не на електроразпределителното дружество.   

Спазването на конкретни срокове за влизане в сила на либерализацията води до издаването на две фактури в един месец за клиентите от Пловдив и Югоизточна България. Освен това от месец май се въвеждат и нови срокове за заплащане на фактури. Подробности ви съобщихме по-рано ТУК. Нововъведенията бяха представени днес пред малки фирми и медии.


Още новини от Пловдив и региона гледайте в емисията на TNS TV:

Още новини ТУК

TNS.bg