Част от ниската избирателна активност се дължи и на известни колебания в прозрачността на изборния процес. С това не искам да кажа, че изразявам каквото и да било съмнение за мерките, които са предприемани до момента, но искаме тяхното надграждане и уплътняване. Това каза служебният министър на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов на брифинг след работна среща в София с областни управители.

В качеството си на координатор по изпълнението на посочените дейности, определен с решение на Министерския съвет, министър Карадимов ще разговаря с областните управители от Югозападния район и директорите на териториалните звена на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) в административните центрове на съответните области.

Абсолютно сме в срокове, целият процес върви нормално относно ангажиментите на правителството за материално-техническо обезпечаване на предстоящите парламентарни избори, каза той.

Министър Карадимов подчерта, че изборният процес се ръководи от Централната избирателна комисия (ЦИК), а правителството трябва да осигури материално-техническото осигуряване на изборите. Затова са пряко ангажирани МВР с осигуряване на вътрешния ред, спокойствието и охраната, Министерство на външните работи (МВнР) по отношение на изборния процес в чужбина, Министерство на правосъдието по отношение на осигуряването на гласуването в местата за лишаване от свобода, Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и ГРАО и Министерството на електронното управление, посочи той.

Росен Карадимов подчерта, че взаимоотношенията с ЦИК в този изборен процес са изключително добри. Той припомни, че правителството е инициирало допълнителни мерки, които да гарантират прозрачността на вота. Имаме готовност за пълна подкрепа за всички мерки, които осигуряват прозрачността на изборния процес и доверието на гражданите, каза още Карадимов.

Той припомни и за създаденото вчера Национално междуведомствено звено във връзка с провеждането на 27 октомври 2024 г. на предсрочните избори за 51-во Народно събрание със заповед на изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков и председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев.

По отношение на избирателните списъци и т. нар. "мъртви души" Карадимов посочи, че е проблем на законодателно решение. Този проблем няма как да бъде решен от ГРАО, от правителството. Иска се воля и промяна на закон, който е изцяло в прерогативите на НС, обясни той.

Попитан дали има препоръки предложения, Карадимов заяви, че персонално не може да има. Това е въпрос на законодателен процес. Днес е последният работен ден на Народното събрание, очевидно е, че този процес няма как да бъде отрегулиран, посочи той. По думите му, проблемът датира от много години, но иска много сериозен дебат и не е в правомощията на Министерския съвет.

Той отбеляза, че Изборният кодекс винаги е бил проблемен терен. Той се обърна към медиите и призова да питат представителите в следващия парламент кога този проблем ще бъде решен. В София всичко върви нормално, обезпечен е изборният процес, каза областният управител на София Стефан Арсов. Към момента всичко, което е към областния управител е спазено и в срок, каза Силвия Арнаутска, областен управител на София – област.