Аз съм сигурна, че финансовият министър не е съгласен с този бюджет. Не приемам и определението рекорден бюджет, всяка година го определяме като рекорден. Но той се увеличава всяка година. Това значи и че икономиката расте. Това заяви пред БНТ председателят на комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова.

"Няма как бюджетът да не вземе от хората, за да преразпредели после, където е необходимо. При всички случаи данъците ще вървят нагоре, но не като стойност, а като обем. Ако искате да кажете, че данъкът ще се повиши, аз не мога да се съглася. Данъкът ще се покачи за тези автомобили, които цапат повече, и ще намалее за по-чистите коли", обясни тя.

 "Ако погледнем през последните години ръстът на минималната заплата - той се движи около 5- 10%. Ние в последните години нямаме ръст на максималния осигурителен доход. В програмата на правителството не се предвижда. По-високата данъчна тежест не може да се нарече такава, защото носи привилегии на получателя си. През този осигурителен доход се планира бъдещата пенсия.

 Осигуровката не може да се гледа като данък - чрез нея получаваме някакви облаги", категорична е Стоянова. "Вдигането на акцизите достигна минималните европейски изисквания. Това наистина е вдигане, предвидено е, но е в минималните нива. Трябваше още преди време цените на акциза да се вдигнат", смята тя.