Раздор на върха се заформи в изненадата на изборите партия "Величие", след като идеологът й Ивелин Михайлов обвини в събота 5-6 депутати в предателство, защото били подкрепили ГЕРБ и ДПС в гласуване. Михайлов се закани да изгони тези народни представители.

Депутати от "Величие" няма да бъдат изключвани от парламентарната група на партията без доказателства, че са купени, отвърна му обаче формалният председател на "Величие" Николай Марков в интервю за "Контракоментар" на Асен Генов.

"Има потенциално разцепление в партията, това е направо предателство. Вчерашното гласуване е предателство срещу народа. Не можем да гласуваме за престъпници. Говорих с деветима от нашите депутати, които казаха твърдо, че няма да направят такова нещо, другите ми казват, че това е политика", закани се Михайлов в събота по време на събора в "Историческия парк". Той не уточни за кое гласуване говори, но в петък депутатите на "Величие" осигуриха 13 гласа, а не 5-6, за избора на Анна Александрова от ГЕРБ за шеф на комисията за промяна на правилника на парламента. Т.е. за нея гласува цялата парламентарна група на партията. Освен тях, кандидатурата на Александрова беше подкрепена от ГЕРБ, ДПС и трима души от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

В момента "Величие" има 13 депутати. Ако петима напуснат или бъдат изключени, парламентарната група се разпада, защото за съществуването и са необходими поне 10 депутати. 

"Михайлов е член на партията, как да изключва, кой да изключва", коментира заканите на идеолога на "Величие" Николай Марков. И допълни, че няма начин "обикновен член" да изключва депутати. "Може би го е казал в някакво емоционално състояние. Той е чистосърдечен човек, абсолютно истински и пълнокръвен. Той реагира емоционално", продължи снизходително Марков по адрес на Михайлов.

Той разказа още, че попитал Михайлов дали има доказателства, че парламентарната група или хора от нея са купени. Бизнесменът нямал доказателства. "Ако реакцията му е обоснована, трябва да е на конкретни факти, а не кой какво е сънувал снощи. Ако има доказателства, да ги даде", каза още Марков и посочи, че Михайлов не е влязъл в листите на "Величие", защото искал да се занимава с предприемачество. Той нямал достъп до информационните потоци в парламента, които председателят на партията, т.е. Марков, трябва да отчете. Гласуването с ГЕРБ и ДПС било за "сервизно решение" и от това не можело да се правят генерални изводи и да се преекспонира. "Това е много обидно за депутатите, за тези, които са ни подкрепили, и за мен като председател", посочи Марков.

На въпрос дали "Величие" остава на позицията си, че няма да подкрепи правителство на ГЕРБ и ДПС, Марков отговори: "Вероятно, нека да видим как ще се развият ситуациите".