Управляващите готвят нов удар по пушачите, като смятат да въведат по-висок акциз за бездимните цигари. От 1 октомври 2018 г. акцизът за нагреваемите тютюневи изделия ще бъде като за класическите цигари – 109 лв. на хиляда къса плюс 25% от цената. Това гласят промени в Закона за акцизите и данъчните складове, внесени в парламента от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти. В момента акцизът за нагреваемите тютюневи изделия е 152 лв. за кг.

Така акцизът за една кутия от тези изделия (20 бр. цигари в кутия с общ грамаж 6,1 г. и цена 5,50 лв. за кутия) е 0,93 лв., пише в мотивите на депутатите. А ако за тези нагреваеми тютюневи изделия се прилага акцизната ставка за цигарите, то акцизът ще бъде 3,54 лв. за кутия.

Това ще доведе до съществено поскъпване на нагреваемите цигари у нас само осем месеца след появата на българския пазар на технологията за бездимно пушене IQOS, която в момента е единствената бездимна, предлагана у нас, пише .

Като аргумент за предложението си депутатите посочват, че и в обикновените цигари, и в бездимните изделия се съдържа тютюн и акцизът трябва да е еднакъв. Не се отчита обаче ефектът върху здравето от едните и другите, пише Mediapool.

Ако предложението бъде прието, сегашната кутия със стикове (5.50 лв./бр.) ще поскъпне поне с 2,50 лв., а според анализатори цената може да стигне и 10 лв., което едва ли ще зарадва пушачите на бездимни цигари.

При подобна цена продуктът ще стане двойно по-скъп от цената му в съседна Сърбия, в Гърция също кутията ще излиза по-евтино.

Поскъпването на акциза може да доведе и до увеличаване на контрабандата на бездимните стикове, което всъщност ще има обратен ефект за хазната, смятат други експерти.

Европейската комисия смята, че нагреваемите тютюневи изделия не са цигари. В междинен доклад от началото на 2018 г. преди преразглеждането на директивата за акцизите върху тютюна ЕК коментира, че предвид факта, че този пазар е нов и развиващ се, на този етап ще е изключително трудно да се изготви ясна дефиниция, която покрива тези продукти - както тези, които вече са познати, така и бъдещите разработки, пише "Капитал". Комисията отбелязва, че някои от продуктите са обхванати от директивата, макар и непряко, тъй като съдържат тютюн и възможният режим е те да бъдат облагани със същата ставка като тютюна за пушене.