Приключиха консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство. В третия и последен ден на разговори при държавния глава бяха поканени представителите на "Има такъв народ", които поискаха третия мандат и заговориха отново за президентска република. За първи път на "Дондуков" 2 днес влязоха представителите на партия "Величие" и се обявиха за устойчива формула за редовен кабинет - програмно правителство.

"Партиите, които го подкрепят, ще застанат с имената и експертите зад тази програма и ще си носят последствията, ако излъжат толкова брутално за пореден път", каза Тошко Йорданов от ИТН.

Към вече обявения отказ за подкрепа към мандатите на ГЕРБ и ДПС, "Има такъв народ" добави важна подробност при евентуално гласуване на кабинетите.

"ИТН няма да подкрепи първи мандат на ГЕРБ. Ако стигнем до втори, който ще отиде при ДПС, ИТН отново ще бъде в зала и няма да подкрепи втория мандат на ДПС", обяви Станислав Балабанов от ИТН. 

И върнаха забравена тема от близкото минало – амбициите на партията на Слави Трифонов да преустрои държавното управление – от парламентарно към президентско. Идеята бе припомнена в разговор за българската избирателна система.

"Засега два варианта - гръцкият модел, който е близо до нас, с бонуси за първия или смесена избирателна система с мажоритарен момент", заяви президентът.

Серията от консултации при държавния глава приключи с партия "Величие". Най-малката парламентарна сила зачеркна варианта за експертен кабинет.

"Криенето зад експертно правителство не е полезната формула на България. Това е вид популизъм и демагогия", категоричен бе Николай Марков от "Величие".

Партия "Величие" смята, че правилната стъпка е да се състави редовен програмен кабинет.

Държавният глава трябва да обяви кога ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила ГЕРБ-СДС.