Започнаха консултацията на "Има такъв народ" при президента Румен Радев. ИТН бе представена от председателя на парламентарната група Тошко Йорданов, Станислав Балабанов, Драгомир Петров и Александър Вълчев.

„Ниската избирателна активност постави редица предизвикателства пред българската политическа система, пред партиите. Обърка и много прогнози. Но в същото време големият проблем е, че поставя под въпрос легитимността на самите държавни институции. На тези консултации обсъждаме основно съставянето на кабинет с първия, с втория мандат. Но вие първи повдигнахте темата за третия мандат, в която вече се включиха и други партии", заяви президентът Радев в началото на консултациите с ИТН. 

"Ужасяваща е ниската избирателна активност, но има сериозни съмнения колко всъщност са избирателите в България, понеже след преброяването има разлика от около 2 млн. души между преброяването и избирателните списъци. Но че има отлив, има. Причината за това са политиците, не са виновни българските граждани. В миналия парламент те гласуваха за политици, които казаха какво ще направят, и после направиха обратното. Доверието в избирателите трябва да се върне, а начина е политиците да си спазват думата", каза Йорданов.

"Според нас най-разумният и практичен ход на парламента е с третия мандат, ако го дадете на ИТН, разбира се, да се пристъпи към изработване на програма и да започнем да излизаме от кризите", обясни Йорданов.

Държавният глава попита ИТН какво мислят за смяната на избирателната система - към гръцкия вариант, както поиска Бойко Борисов, или мажоритарен вот.

Има и трети вариант - президентска република, отговори Йорданов.

В държавите с президентско управление няма такива кризи, каквито имаме в момента в България, обясни депутатът. 

"Президентската република е по-добра легитимация, защото има 50% от гласовете. Ние искахме да направим референдум, но не успяхме. Напълно вероятно е хората да узреят за тази идея. Ако колегите в парламента не подходят тактично не е изключено да се стигне до там. Във всяка една политическа партия има добри експерти. Няма сектор, в който да няма конкретен проблем, а проблемите се решават с действия, а не с идеологически приказки", каза Тошко Йорданов. 

От 13:00ч. президентът ще има консултации за съставяне на правителство и с "Величие".