Два млрд. евро инвестиция, милиони квадратни метри застроена площ, 100 хил. компании. Звучат ли ви познато тези грандиозни планове? Да, това е поредната новина за китайски инвеститори, а този път мястото е село Калековец, близо до Пловдив.

Shenzhen City Porter Business Management Co. Ltd. e името на компанията, с която пловдивската група "Сиенит" подписа вчера споразумение за съвместно изграждане и управление на българо-китайски проект в "Тракия икономическа зона". Китайската компания иска да строи нещо, подобно на град от бъдещето, на огромна разгърната площ близо до Калековец, където в момента "Сиенит" е планирала терен за развитие на високотехнологичен парк, пише Капитал.

На презентация в Пловдив, ръководителят на компанията Чен Дзонгджиен представи проекта, но така и не влезе в детайли как точно ще се възвърне тази огромна инвестиция. Според думите му, става въпрос за "платформа за търговия" - нещо като изложбено градче, където китайски и европейски инвеститори да се срещат и да правят бизнес, да представят стоки и да търгуват. На въпроса защо Пловдив и зоната край него, Чен посочи, че България е първата европейска стъпка по "Пътя на коприната", който в момента Китай активно възстановява. Като част от този огромен логистичен проект, който има за цел да прокарва по суша китайски стоки от Азия до Европа, Пекин инвестира огромни средства в транзитните държави - в момента китайското карго вече стига железопътно за 6 дни до Баку, а плановете са да мине през Турция и евентуално - България.

Китайските инвеститори посочиха многократно, че проектът има подкрепа от високо политическо ниво в Китай и идва като резултат от срещата 16+1, на която преди месеци България участва заедно с останалите държави от Източна и Централна Европа и на която предложи много проекти за съвместно участие.

Съгласно презентацията, проектът ще печели от финансови транзакции и от това, че всички сделки между китайски и европейски компании ще минават през финансовата му инфраструктура. Предвид, че финансирането би могло да дойде единствено от китайски банки, е очевидно, че те ще са и онези, които ще осъществяват транзакциите. Според Чен, разликата с онлайн-платформа като Alibaba е, че до Пловдив фирмите ще могат реално да виждат стоките, които търгуват и ще могат да преговарят с партньорите си лице в лице.

"Върху идеята за такъв проект работим от известно време с нашия китайски партньор г-н Джанг Чангцинг, президент на департамент "Китай" в Българо-китайската асоциация за бизнес развитие. Дано сега да го осъществим", каза инж. Пламен Панчев от "Сиенит". От компанията многократно са представяли тази зона пред инвеститорите в Китай като вариант за партньорство, но досега никой не е проявявал конкретен интерес, затова внезапната поява на този грандиозен проект е изненадваща.

Още новини ТУК

TNS.bg