„Трябва да модернизираме и подмладим Организацията на обединените нации, за да гарантираме, че тя остава актуална и способна да отговаря на предизвикателствата на 21-ви век. Това включва и реформиране на Съвета за сигурност, за да отразява по-добре текущата глобална реалност. България е за насърчаването на международното сътрудничество и на съвместната работа  за постигане на нашите общи цели. Нека се обединим около сътрудничеството и да действаме решително. Нека не разочароваме младите и бъдещите поколения”. Това послание отправи министър-председателят Димитър Главчев по време на Срещата на върха за бъдещето в Ню Йорк, съобщават от правителствения пресцентър.

Форумът е основното събитие през т.нар. Седмица на високо равнище на ООН, в която участват държавните и правителствени ръководители от цял свят. В чест на днешния официален празник - Деня на независимостта на България, премиерът Димитър Главчев произнесе речта си на български език.

Главчев специално акцентира върху амбициозния Пакт за бъдещето, който въплъщава почти 80 години многостранен и национален опит, имащ за цел по-безопасен, по-устойчив и по-справедлив свят. „В основата на тези усилия е върховенството на закона, което е от съществено значение за спазването на международните норми, справедливостта и насърчаването на глобалното сътрудничество", посочи Главчев и изтъкна още значението на спазването на човешките права.

Въздействието на новите технологии също  беше във фокуса на изказването на българския министър-председател. „Даваме си сметка за предизвикателствата на цифровото неравенство и се застъпваме за увеличаване на инвестициите в дигитални умения и за бърза адаптация към технологичните промени", отбеляза Главчев. Премиерът заяви подкрепа за Глобалния цифров договор, който се стреми към ориентирано към човека, базирано на правата цифрово бъдеще, което използва изкуствения интелект за постигане на напредък и гарантиране на информационния интегритет.

„Трябва да включим възгледите и интересите на младите хора в нашите политики, като активно се вслушваме в тях", добави още Главчев. „Подкрепяме специалната Декларация за бъдещите поколения, следваме Националната стратегия за младежта, за да ангажираме и овластим младежите в оформянето на бъдещето както в Европа, така и в световен мащаб", заяви българският министър-председател.

Премиерът Димитър Главчев сърдечно благодари на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за организирането на Срещата на върха за бъдещето. Според министър-председателя настоящата инициатива е от огромно значение предвид сложни проблеми като агресията на Русия срещу  Украйна, конфликти в Близкия изток, Африка и други части на света, отдалечаващото се постигане на целите за устойчиво развитие, климатичната криза  и продължаващи неравенства, предават още от правителствената пресслужба.