Общинските съветници в Пловдив ще гласуват за втори път ПУП-а на улица „Кукуш”, която трябва да се превърне в основна пътна артерия в район „Южен”. Преди година регулацията на улицата, с нейното разширение, не бе приета в местния парламент, тъй като липсваше яснота относно бъдещето на Бетонния мост.

Преработеният ПУП е минал през ЕСУТ, а утре ще бъде и гласуван в местния парламент. Видно от документацията, освен плана за разширяването на улицата, са наложени и двете връзки между „Южен” и „Централен” – новият бетонен мост, както и пробивът под гарата.

В момента улицата е тясна и в не особено добро състояние. ПУП-а предвижда разширения на места, най-вече в зоната преди надлез „Родопи”, а към него ще има нови постъпи.

Улицата ще бъде от фундаментално значение за цялата зона, ако бъде реализирана, тъй като след завършването на пробива под гарата, сегашният Бетонен мост ще бъде демонтиран. Именно във времето, когато него го няма, улица „Кукуш” ще бъде връзката между надлез „Родопи” и пробива под гарата.

Ул.„Кукуш” е и част от т.нар. Южна тангента, която присъства и в новия, и стария Общ устройствен план.  Тангентата трябва да тръгва още от „Модър-Царевец” и да свършва до надлез „Родопи” през улица. „Академик Петър Динеков.  

Освен, че улицата ще бъде разширена на места, тротоарите също ще бъдат напревени по-големи. Предвижда се и изграждането на редица паркоместа в зоната около жилищните блокове.