Филиз Хюсменова е подала оставка като народен представител от Движението за права и свободи. Това съобщи първо варненската структура на партията. Във фейсбук страницата на ДПС-Варна бе публикувано следното изявление на Филиз Хюсменова:

„Уважаеми членове и симпатизанти на ДПС, приятели, обръщам се към вас и към всички, които сте ни подкрепяли през годините, с дълбока признателност за принадлежността ви към партията, за разбирането и споделянето на каузите ни!  

ДПС във Варненска област беше силата, дала живот и вдъхновение на първите, тръгнали организирано и легитимно да защитават правата си, начело с почетния ни председател д-р Ахмед Доган. То беше пример за подражание на други организации. Благодаря ви, че в нелекото време на настоящото ни политическото битие, отново бяхме заедно и получих вашата подкрепа като водач на листата за Народно събрание! Опитахме се да върнем ентусиазма, зрелостта и мъдростта в политиката на нашето ниво. Резултатите не са това, което ни се искаше и очаквахме, въпреки че работихме здраво в екип, с вяра за промяна и заедност. 

Вие сте важните и силните, и с вашето постоянство и подкрепа, уверена съм, те ще се случат! 

Не използвам думите поради учтивост, нито от политическо многословие, а защото всяко начало има своя край и е много добре, когато краят може да бъде съзнателно избран. 

Уведомявам ви, че поемам отговорността и подавам оставка като член на българския парламент, с искрено желание политиката в България да служи на хората. И с пожелание за здраве и много лични успехи!“

В област Варна за листата на ДПС гласуваха едва 7 883 души (5,83 на сто от гласувалите).

Катастрофален е резултатът на ДПС и в Пловдив (3 740 гласа, 4,01%), а в Шумен – под нормата и „далеч от възможностите“, тук също трябва да има оставки, посочват активисти от местните областни съвети.

В Пловдив-град ДПС не спечели мандат, за разлика от ИТН, която формация има турскоезичен депутат. В Шумен резултатът останат под този, постигнат на местните избори през октомври м. г. В Шумен вече имат нов временен областен председател, но Айсел Руфад, която провали ДПС и сред изселниците, остава в 50-ото Народно събрание.