Вторият завод на американската компания „Сенсата България”  бе открит днес от премиера Бойко Борисов. Той преряза лентата на новото предприятие, в което са инвестирани близо 40  милиона щатски долара.

Застроената площ е общо 68 000 кв. м. Фирмата планира в рамките на две години да открие общо 1500 нови квалифицирани работни места.

Компанията Сенсата Технолоджис е световен лидер в производството на сензори за автомобилната индустрия и стъпи в България през 2011 г. Тогава тя купи белгийската Sensor-Nite от групата ELEX за 225 млн. евро. Първият завод действа в гр. Ботевград, където се произвеждат температурни сензори за гиганти като Фолксваген, Даймлер, Волво, Фиат и Дженерал Мотърс. Там работят 1850 души заедно с бизнес центъра в София, където има инженерингов екип и организация за обслужване на европейски клиенти. За тази година в Ботевград са направени близо 15 млн. щ.д. инвестиции и към днешна дата там се произвеждат десетки милиони датчици годишно. С откриването на втория си завод в Пловдив, страната ни ще бъде един от основните двигатели на Сенсата Технолоджис в световен мащаб.

Още по темата ТУК

TNS.bg