ЕДНО отново ще е с най-голямо финансиране в Културния календар на Пловдив за 2016 година. Фестивалите организирани от Асен Асенов ще получат близо 300 000 от общинската хазна. Всяка една от седмиците за дизайн, архитектура и танци ще вземе по 99 000 лева.

Въпреки че преди няколко дни кметът Иван Тотев анонсира, че ще има промяна във финансирането на културни проекти и тези с голяма художествена стойност ще получават повече пари, в предложението това не се вижда.

Общинските съветници в четвъртък ще гласуват 1,4 милиона лева за културни събития. Отделно ще има още 400 000 лева към фондация „Пловдив 2019“ за реализация на проекти.

На второ място по финансиране се нареждат два улични фестивала на Александър Митов. Той ще получи общо 90 000 лева. За 50 000 лева той ще проведе Световното първенство по бийтбокс в Пловдив, а с още 40 000 лева ще проведе уличен фестивал отново свързан с бийтбокса.

Фолклорният фестивал ще се финансира със 70 000 лева, а Sound of the ages с 80 бона. Нощта на музеите и галериите ще вземат 40 000 лева, толкова ще вземе „Дни на музиката в Балабановата къща”

Супер успешни събития като „Капана фест“ и „Пловдив джаз фест“ няма да получат подпомагане от градските власти, въпреки огромната аудитория, която събраха през миналата година. Още повече, че двата феста получаваха по-малко от 5000 лева.

По 350 лева са предвидени за честванията от рождението и гибелта на двамата велики българи Васил Левски и Христо Ботев. За сметка на това в бюджетното перо на календара са предвидени 1400 лева за финансиране на фестивала на турската кухня и култура в квартал Капана. 

Още новини ТУК

TrafficNewS.bg