"Това е истински кабинет, който ако утре мине в пленарна зала, може да се окажем камикадзета - ще бъдем избрани с много малко мнозинство да свършим определена работа, без да знаем колко време имаме да я свършим", каза номинираният за министър на енергетиката Делян Добрев.

Той е знаел, че е в папката с министри на Росен Желязков, Борисов го бил питал. "Лидерът на партията е този, който участва в сформирането на кабинета. Имало е случаи, в които не съм бил съгласен да участвам в кабинета. Ако ПП-ДБ кажат: "Махате Делян Добрев, за да подкрепим кабинета", аз сам ще си тръгна", добави още той.

По думите му Еврозоната и Шенген са стратегически цели на това правителство. ПП-ДБ твърдят, че и за тях това са цели, добави той. "Ние влязохме в чакалнята на Еврозоната преди Хърватия. Те влязоха и излязоха, а ние още си чакаме", пошегува се Добрев.

Не е моментът сега за кавги, а за взимане на работещо решение, категоричен е той. "Защо ние не преговаряме с останалите партии - ние опитахме, имахме преговорен екип, чухме ясно от всички партии, че не искат да влязат с коалиция с нас. Ние имаме един-единствен изход - ние да предложим според нас най-добрия възможен кабинет и да видим дали има отговорни политици, или няма", поясни още Добрев.

Категоричен е, че каквато и да е продължителността на това правителство, все ще свърши нещо.

"За нас и ПП-ДБ са най-важни Еврозоната и Шенген, надявам се колегите да размислят и да ни подкрепят частично", каза Добрев. Според него Борисов постъпил изключително държавнически и ГЕРБ-СДС изгубил част от своя електорат, като подкрепи изцяло кабинет на втората партия. Първата подкрепи изцяло втората партия, сега се иска третата да подкрепи първата, добави още той.

"Търсим подкрепа от партията, която се надяваме, че припознава нашите приоритети. Този кабинет е най-доброто, което можем да предложим."

По думите му гласовете не стигат, за да направят правителство с ДПС - "търсим по-широка подкрепа", казва Добрев. "Не сме с ДПС, ние сме си самостоятелна коалиция ГЕРБ-СДС - това кой ще ни подкрепи, ще видим утре. ДПС имат най-последователна позиция и подкрепят този кабинет, в който не участват", добавя той.

Сигурен е, че ако не се избере този кабинет, тогава отиваме на избори септември месец. Вината за тези избори няма да е на ГЕРБ, а на партиите и депутатите, които не са проявили отговорно държавническо поведение, категоричен е той. Според него, на хората им е писнало да гласуват - 7 избора в рамките на три години, един и същи е резултатът, а в парламента не могат да се разберат.