Ден преди да се навършат 80 години от преврата на 9 септември 1944 г.по БТВ гостува дъщерята на първия демократично избран президент Желю Желев - Станка Желева.

„Тази дата трябва да бъде обявена за национален траур, защото това е денят, в който България е официално окупирана от чужда армия и подчинена на чужди интереси. Беше избит целият политически и интелектуален елит на България. Бяха разбити съдбите на стотици хиляди хора. Цялата ни българска история беше манипулирана и всъщност 9 септември е една отдавна осъществена мечта на руския империализъм", каза Станка Желева.

Факт е, че баща й Желю Желев се бори именно срещу тоталитаризма и България да сложи край на руското влияние. 

„Той направи много за България, но за съжаление неговото дело е забравено - добави тя. - Той се бореше да бъдем независима държава, с независима политика. Ние се намираме на ключово място в Европа, което може да бъде баланс в целия регион.

Вместо да имаме политика, в която да защитаваме националните си интереси и да балансираме, те са продадени от политиците ни, които работят за тези, които им дадат пари."

Според нея ако баща й бе жив в момента със сигурност би бил много разочарован от случващото се. 

"Баща ми беше идеалист. Неговият лаф беше: "Аз съм отчаян оптимист." Винаги вярваше, че има начин", допълни още тя.

Може би затова и Станка Желева намекна, че е много силно изкушена да влезе в политиката, но за целта трябва да има хора и екип. 

"Много хора се обезвериха след промените - добави тя. - Питат се за какво се борихме, какво променихме. Но това не е вярно. Не трябва да забравяме, че имаме уникалния шанс да бъдем българи. Не трябва да се страхуваме. Това, което комунизмът наложи, ние се страхуваме. А не трябва."

В момента Станка Желева се е отдала на любимото си занимание - рисуването.

"Художник съм - казва тя. - Смятам, че изкуството е средство да подобрим света. Изкуството в България е изключително неглижирано, както и културата. Има едни критерии за изкуство и култура, които са бутафорни, изкривени, манипулирани." 

Според нея сме длъжници на културното наследство и е необходимо да се популяризира. 

"90% от българското население не знае, че най-старите златни съкровища са намерени в България - Варна, в Клокотница, в Дуранкулак - казва тя. - Като отидете в музея там обаче никъде не пише, че са най-старите. Има една табела, че са намерени преди 5000 години. Трябва ни един национален музей, тази история, която е много древна, много интересна да се покаже."

Запитана как е дъщеря й, която страда от рядкото заболяване нарколепсия, Желева отговори: "Добре е, слава Богу", но обясни, че се сблъсква с много трудности при намирането на лекарствата. 

"Дори и да имаш пари, не може да си ги купиш, защото се продават само в специализирани здравни заведения", посочи тя и добави, че ще се бори това да се промени.