Двете основни опозиционни групи в Общинския съвет в Пловдив – БСП и НФСБ, като част от Обединени патриот, се обявиха против Бюджет 2018. Двете групи го определят като слаб, хаотичен и нереален, като освен че се виждат слабостите на управлението, макрорамката е и „ръчна спирачка” за града.

Финансистът на групата на социалистите в местния парламент Петя Манева разкритикува управляващите за политиката на непрозрачност при формирането на бюджетната рамка. „До този момент липсват отчетни данни за изпълнение на бюджет 2017”, подчерта тя. По думите й най-голям риск в бюджет 2018 са планираните данъчни приходи в размер на близо 70 млн.лв. Миналата година са били 49 млн.лв, към 31.11. 2017г. са отчетени 50 млн.лв от данъчни приходи. „Ръст от 27% в данъчните приходи, без да се увеличават данъците, е твърде амбициозна цел”, обясни Петя Манева.

Тя посочи, че трета поредна година бюджетната рамка отразява внушителен преходен остатък, които достигна до 43.58 млн.лв. 23 млн. лв в него са от неизпълнение на капиталовата програма. За 2018 година планираните капиталови разходи са в размер на 86 млн. лв, формирани както следва от: 25.3 млн.лв собствени средства, 23.14 млн.лв преходен остатък, 25.80 млн.лв от европейски програми, 10 млн.лв заем и целева държавна субсидия от 2 млн.лв. „При настоящия административен капацитет е невъзможно тези средства да бъдат разходвани целесъобразно”, заяви Петя Манева.

„Няма как същият екип да изпълни три пъти повече дейности”, категоричен бе и председателят на групата съветници Николай Радев. Той нарече бюджет 2018 „раздут, без реалност да бъде изпълнен”. Отбеляза, че всяка година спори с кметовете за подценена приходна част, но сега за първи път е притеснен от другата крайност.

„В резултат на Бюджет-2018 Пловдив ще бъде на ръчна спирачка. Общинските съветници от НФСБ категорично не могат и няма да подкрепят такъв бюджет“. Това заяви на пресконференция днес народният представител от НФСБ Славчо Атанасов.

По думите му Общината за пореден път прави бюджет с голям преходен остатък, което означава, че планира слабо. „Нещо повече – т.н. рекорден бюджет има скрити дефицити – само по Водния проект има 35 млн. лв., които не са предвидени“, посочи Славчо Атанасов.

На второ място той заяви, че това е бюджет, в който няма баланс.

Като сериозен проблем народният представител посочи факта, че инфраструктурните обекти в Пловдив се реализират с години, с компромисно качество и в резултат – с епични задръствания от трафика. Той даде за пример тесни, вместо по-широки ремонтирани булеварди  -„В. Априлов“ и Коматевско шосе.

Председателят на групата общински съветници Слави Георгиев посочи, че в бюджета са заложени много повече приходи от местни данъци и такси без да има икономическа обосновка и без реално данъците да са вдигнати. При 62 млн.лв. през миналата година сега очакваният ръст е 86 млн. лв. – т.е 23 млн.лв. в повече.

 „Приходите от патентен данък са завишени от 1 млн. лв. на 1.6 млн.лв., от недвижимите имоти – от 19 млн.лв. на 26 млн.лв, на МПС – от 15 млн.лв. на 21 млн.лв“, даде конкретни цифри Слави Георгиев.

По думите му за първи път нов бюджет се гледа, без да има отчет за изпълнението на предходния.

Той посочи като притеснителен и факта, че Общината е планирала да не събере сериозна част от дължимите си вземания – разчетите сочат, че от 16.7 млн.лв. Общината е предвидила да събере 2.7 млн.лв.

Днес кметът Иван Тотев определи бюджета за 2018 година като амбициозен и фантастично надут. Тотев очаква голяма подкрепа на бюджета, като обясни, че със заложените повече приходи ще се реализират по-голяма част от заложените проекти.