Какъв е смисълът да се слагат нови заслони на спирки в Пловдив? Какъв е смисълът е да са инвестират постоянно публични средства в ремонти, когато вандали минават и трошат всичко наред?

Наш читател ни изпрати снимка на „чисто нова” спирка на бул. „Копривщица”, която бе потрошена за кратко време. Това не е и единичен случай.  Надали има седмица в последните месеци, в които да не видим как някоя спирка е счупена или има проблем по нея. Оказва се, че голяма част от заслоните вече са били счупени и заменени с нови.

Концесионерът вече е изчерпал заложените средства за реконструкция на спирки и поставянето на нови такива. Също така застрахователите вече отказват да правят полици на съоръженията, тъй като не е рентабилно за тях. Задължително условие в концесията е обаче заслоните да бъдат застраховани. Така се изпада пред патовата ситуация концесионерът сам да поема част от полиците при щети по спирките.

Заради честите смени на стъклата на заслоните, липсват голяма част от картите, които информират за това кои автобуси минават през мястото. Така, ако сте от друг град или не знаете разписанието на градския транспорт, то ще се наложи да питате другите хора какви автобуси минават оттам.

Кметът вече се закани, че ще бъдат разположени камери из целия град, които ще следят за вандалски актове по общинското имущество. Честно, казано дори и да се сложат бронирани стъкла едва ли това ще даде резултат, а строгите наказания ще имат смисъл, едва когато има и достатъчно действия за тяхното налагане.