Нито сме закъснели с номинациите за еврокомисар, нито има разпределени ресори. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в Бургас. Той е на среща с участието на координатори на ГЕРБ, областни кметове и кметове на общини.

Белгия още не е изпратила кандидат, отбеляза Борисов.

"Но понеже българите обичаме да се самобичуваме, самообвиняваме. Ние така или иначе всеки ден плащаме по 1 милион лева на Турция затова, че некадърните правителства направиха такъв договор", каза още той.

Взехме решение да номинираме за еврокомисар Екатерина Захариева и Юлиян Попов, съобщи преди дни служебният премиер Димитър Главчев. Екатерина Захариева бе номинирана от ГЕРБ-СДС, а Юлиян Попов – от „Продължаваме Промяната – Демократична България". През последните два дни служебният премиер Главчев проведе разговори с всички кандидати, излъчени от парламентарни групи.

"Проблем номер 1 е миграцията. Кой даваха за пример за нулева нелегална миграция. Кой? Понеже е модерно да питаме кой? България", посочи Борисов.

Той обяви, че отново си вдигат програмата за саниране през ББР, рефинансиран от бюджета, 100% безплатно.

"Хиляди блокове направихме, след нас нула. Сега не знам дали ще ни накарат да върнем парите за обследването. Накарахте хората да си платят, защото искаха промяна", заяви Борисов.

Делян Добрев пък допълни, че ПП трябва да ги върне, а лидерът на партията отговори:

"Когато чумата върне на хората децата, тогава ПП ще върне пари".

По думите му няма по-добра социална политика от санирането.

"Апелирам партиите да се оправят вътрешно, а не през институциите. Ако не направим стабилно управление, България ще се гледа несериозно. Хората да излязат да гласуват. Искаме да ретранслираме и на това залагаме. Дори се учудвам, че такава тема и толкова важна се изкарва от дневния ред относно случващото се в БСП и ДПС. Никога в ГЕРБ не сме правили коалиция с тях. Те се бият за един и същ електорат, а България е голяма. Трудно влизаме в техните региони. Мен ме интересуват другата част от българите. Ако те излязат да гласуват, няма да има значение случващото се в момента. Това са партии, които се радват, когато ГЕРБ има проблеми. В слабостта си всеки прехвърля проблемите си върху институциите", каза лидерът на ГЕРБ.

„Вижте полицията как е разхвърляна – едни на „Росенец", едни в „Бояна", едни на „Позитано", едни са пред ЦИК. Кой пази хората? В БСП не могат да кажат кой ги управлява и чакат институциите. Има си устави, всичко си е нарисувано в тях", коментира Борисов.

„Добро ДПС в случая няма. Другите партии – стегнете се, дайте добър резултат, за да се направи легитимно управление. Преди да вляза ме занимаха с какво се случвало в ЦИК, че били блокирани бюрата. Казах на колегите от ГЕРБ да не се занимават. Има служебен кабинет. Министър Росен Карадимов е отговорен за изборите", допълни той.