ГЕРБ и лидерът на партията Бойко Борисов определиха като конструктивно предложението за ротационно председателство на Народното събрание като изход от кризата, което днес Христо Иванов направи. 

„Да, има много приказки народни за двете овнета, които се бутали на моста, докато паднат. Само че народът не заслужава това, което днес в Парламента се случва. Погазва се конституцията и практиката. Ние не сме се заинатили за председателския пост. Просто той се дава по право на победителите в изборите. И колкото и да си арогантен, брутален, толкова повече човек се замисля за ролята на изборите“, посочи Борисов.

Той допълни, че ситуацията у нас е достатъчно сериозна, че акцент да бъде изборът на председател на НС.

„Финансова, политическа, миграционна, енергийна - всяка дума, която приложиш към криза, е факт. А ние продължаваме да се занимаваме с това кой ще бъде председател на НС. По-мъдрият и по-умният отстъпва. Благодаря на Христо Иванов и „Да, България“, че дават едно разумно предложение, което ние веднага разгледахме. Защото е важно веднага Народното събрание да заработи. Затова, утре, на председателски съвет изразете нашата подкрепа на това предложение. Да се отпуши Народното събрание и да заработи“, допълни Борисов.

Лидерът на ГЕРБ изтъкна като мотив за гъвкавото решение и сериозната криза на световно ниво.

"Запорожката електроцентрала е това, което най много ме безпокои. Там се водят боеве. Германия излиза на пазарите и не може да емитира дълг. Кризата и рецесията, в която влиза Европа, е чудовищна, за да си играем на председатели. С радост бих отстъпил поста, но няма да е честно спрямо избирателите. Ние се покаехме, и народът ни сложи с 5% над другите. Дали ще е Росен Желязков или друг, няма значение, важното е да се спазва принципа на демокрацията, че първият носи отговорност. Но сме готови да подкрепим и това решение, само и само - да бъде избран председател“, посочи Борисов.