Това, което в момента се случва с всички цени е функция на високите цени на газа и електроенергията. Заедно трябва да се справим, защото това не е национален проблем, а общоевропейски проблем. Затова в четвъртък първата тема, с която имам мандат да вляза в Европейския съвет е българско предложение, с което ще опитаме да намалим тежестта на газа, електроенергията и горивата върху живота. Това съобщи на брифинг министър-председателят Кирил Петков след среща на Министерски съвет. Заседанието на Европейския съвет ще се проведе на 24-25 март 2022 г. в Брюксел, Белгия.

В българското предложение са заложени няколко идеи за намаляване на цените. Първо това е закупуването на природния газ да бъде правено заедно с всички страни членки и да има таван на цените.

„Трябва Европейската комисия да има специален отдел, който да преговаря на ниво ЕС. Когато целият пазар на ЕС говори на един глас, шансът да намалим цената на газа е много голям. Ще предложим таван на цената на газа, така че да можем всички в ЕС да не плащаме спекулативните цени, които биха идвали. Както знаете, в Европа цената на тока и газа са свързвани и лимитирайки цената на газа, ще намалим цената на тока. Време е българското предложение да влезе на масата на европейските лидери и да намалим цените, което ще доведе до намаляване на инфлацията на всички други цени“, посочи Петков.

В предложението на България ще фигурира и идея да бъде намален акцизът на бензин.

„Ще настояваме и за намаляване на акциза на бензина. Трябва да се случи едновременно за всички, за да не се стигне до арбитраж между различни цени-членки. Ако се приеме, би трябвало да имаме значително намаление на цените на горивата в целия Европейски съюз“, допълни премиерът.

Последното предложение включва пълнене на всички газохранилища до 90% до началото на зимата, за да не се стигне до същата ценова криза от миналата година, когато те не бяха пълни, обясни Петков.

„Време е България да поведе в лидерството по тази дискусия, защото проблемът е общ и решението трябва да бъде общо и се радвам, че предложението  ще бъде в дневния ред на Европейската комисия“, посочи той.

Премиерът учотни, че днес е взето решение за удължаване на помощите за цената на тока за бизнеса и за цената на газа за битовите потребители, като лимитът на помощ ще бъде до 300 лева.

"Правим го, защото подкрепяме бизнес. Въпреки войната, идеята е бизнесите да не бъдат ударени с този ценови шок в момента. Очаква се да няма увеличение на цените за това за битовите потребители, но това ще бъде решение на КЕВР", посочи Петков. 

Той допълни, че ще има дипломатически отговор под една или друга форма на изявленията на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова. 

„Не е приемливо по никакъв начин чужд посланик да говори от името на българския народ срещу българското правителство”, е позицията на министър-председателя.

Припомняме, че преди няколко дни Митрофанова даде интервю за руската телевизия „Россия 24”, в което заяви, че българският народ не подкрепя нито реториката, нито действията на правителството срещу Русия.

„Народът на България не подкрепя реториката и действията на своето правителство по отношение на специалната операция в Украйна”, заяви тя пред медията.

Министърът на енергетиката Александър Николов също отчете 100-те дни на правителството в сектор „Енергетика“. Като постижение той отбеляза това, че няма промяна в разходите за електроенергия на домакинствата у нас на фона на 30% повишение в Европа.

Той е категоричен и, че няма данни за грешни плащания и неточно приведени пари за различните видове компенсации, които осигуряват властите. До момента са отчетени над 230 милиона компенсации за природен газ и над 1 400 000 000 за бизнес потребителите, както 107 милиона за ВиК дружествата.

Николов посочи още, че ще бъде погасен заем „Решихме и един отдавна отлаган проблем – заем свързан с погасяване на глоба от Европейската комисия на Националната електрическа компания, той ще бъде погасен и средствата ще бъдат върнати в Министерството на финансите. Така обратно в българската икономика ще се върнат над 4 млрд. лева, което е над 3% от брутния вътрешен продукт”, заяви министърът.