Военният министър Красимир Каракачанов обяви, че преговорите със Съединените щати за новите изтребители продължават, а позицията на България не се е променила.

Той категорично опроверга спекулациите, че министерството гони намаляване на цената, за сметка на способностите и въоръжението на самолетите.

"Такова нещо няма. Ние просто сме си съобразили нашите финансови възможности, заявили сме ги. Когато избрахме САЩ за потенциален контрагент – от Белия дом, а и от други фактори в американската администрация имаше уверението, че те ще се съобразят с нашите финансови възможности. Но явно това съобразяване е въпрос на преговори и разговори, които ще продължат докато намерим онази пресечна точка, която е приемлива и за двете страни", посочи Каракачанов.

TrafficNews припомня, че България преговаря със САЩ за закупуването на американски изтребители, но първоначалната оферта от тях надвишаваше заложения бюджет от 1,8 млрд. лева с ДДС.

Парламентът обаче гласува възможност сделката да се отклони от това изискване и двете страни започнаха преговори за техническите и финансовите параметри на бъдещия договор.

Явно обаче цената, предложена към този момент от "Локхийд Мартин", не ни удовлетворява.

Aко не се постигне договорка между страната ни и Съединените щати, военното министерство може да поиска от парламента преговорите да продължат с някоя от другите две страни, които предложиха варианти - Швеция - с нейните "Грипен" или Италия - с употребяваните изтребители "Юрофайтър".

Каракачанов се оплака от преговорите с американците за F-16: Трудни са!Част от финансовите условия, предложени от САЩ, не са удовлетворителни