Кметът на Община Пловдив Здравко Димитров ще се срещне със собственици на терени в парк „Отдих и култура“ или с техни упълномощени представители на 3 януари 2023 година.

„Още преди две седмици публично заявих, че ще инициирам среща, за да потърсим заедно най-разумното решение в полза на гражданите. Винаги съм бил за запазване на зелените площи в града и искам да разбера какви са намеренията на собствениците на имота. Пред тях ще настоявам общественият интерес да бъде максимално защитен. Искам пловдивчани да знаят, че моята позиция е за защита на зеленината в Пловдив, така както съм заявил в предизборната си програма“, каза Здравко Димитров. 

Той припомни, че е издал заповед, с която се сформира комисия от експерти и представители на групите в Общинския съвет. "Тя ще свърши своята работа и заедно ще работим за обществения интерес", допълни кметът на Пловдив.

„Винаги съм търсил консенсуса и този път няма да наруша принципите си“, заключи градоначалникът.

Това се случва след поредица протести в защита на зелените площи край Гребната база. Статутът на имота бе променен през изменението на Общия устройствен план на сесията на 24 ноември.  Теренът е част от 140-те декара, които Община Пловдив загуби чрез апорт в т.нар. Дисниленд в мандата на д-р Иван Чомаков.

Според новите показатели в зона за рекареация, там може да се застрои 65 000 кв.м. Според недоволните пловдивчани това е 100 млн. лева частен интерес, но срещу него стои обществения интерес.