Пешеходният мост засега ще остане в активите на Българската банка за развитие, като Община Пловдив няма намерение да откупи правата на концесията. Това стана ясно от отговора на кмета Здравко Димитров на въпрос за бъдещето на „влаковата” композиция, кацнала върху река Марица.

„По-добре да направим нова детска градина, отколкото да купим нещо, за което след това ще получаваме наеми”, заяви недвусмислено кметът Здравко Димитров.  Така в този мандат казусът с Пешеходния мост няма да има развитие и той ще продължава да е под концесия.

Според кмет на район „Централен” Георги Стаменов трябва да се направи анализ за възвръщаемостта на инвестицията, която би струвала 4 млн. лева, за да се откупи фирмата, която държи концесията от ББР.

„Всичко е въпрос на преговори. Община Пловдив може да придобие този актив за управление, или да изчакаме до 2035 година, когато свърши концесията. В момента има възможност тя да се вземе с всички приходи, които се получават за 3600 кв.м търговски площи”, каза Стаменов.

 Процедурата за концесията започва още през 1994 година, като тя завършва през 2000 година в мандата на д-р Иван Чомаков. Тогава Денис Бареков през фирмата си „Търговски център Марица” ЕООД  сключи договор за 35 години. Освен инвестицията, концесионерът плаща  до ден днешен по 10 000 лева на година, което е малко повече от 800 лева на месец.

През 2018 година  държавната банка ББР купи фирмата и така тя стана концесионер на моста, заради дългове на Бареков за 2,5 млн. евро.

Първите разговори между Община Пловдив и ББР бяха през 2021 година от районния кмет Георги Стаменов. Тогава той заговори за възможностите за откупуване на концесията и намеса върху меко казано грозното съоръжение над река Марица.

Имаше идея да се направи цялостен проект за моста, като част от търговските обекти в центъра му  се премахнат, а там да се обособи място за отдих с изглед към реката. Също така да се направи кафене и атракции, които да бъдат за пловдивчани.

Изявлението на кмета днес обаче означава,  че поне до края на мандата през 2023 година влаковата композиция на реката ще остане.

Питаме пловдивчани: Заслужава ли Пешеходният ни мост нова визия?За съжаление, единственият пешеходен мост в Пловдив наподобява повече битак от 90-те години

 

Пловдив трябва да си вземе Пешеходния мост, за да заличи тъмната ера на символите сиВ началото на хилядолетието редица емблематични места попаднаха в мрачни публично-частни партньорства