„Работата по Брезовско шосе започва в понеделник, когато пътната артерия ще бъде затворена. Правим организация на движението”, обяви зам.-кметът по "Строителство, инвестиции и общинска собственост" Тошо Пашов. Според графика, заявен от археолозите, екипът на Десислава Давидова ще работи на терен 134 дни.

„В понеделник имаме среща със строителя. Те трябва да подготвят терена за нашата работа и се очаква да започнем проучването в рамките на следващите 10 дни. По предварителен план ще работим до зимата и ще се върнем на обекта, веднага след като отчетем работата си за годината пред Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките. Това означава, че през март месец отново трябва да започнем”,  разказа ръководителят на екипа Десислава Давидова.

Налага се археолозите да работят с един екип, а не с два, както се планираше от миналата година. Причините са технологични и свързани със спецификата на строителните дейности.

„Това ще удължи сроковете, защото разчетите са правени за работа на терен на два археологически екипа”, каза още Десислава Давидова и допълни: „Започваме от южната страна, тоест откъм града. Още в началото на работата ни ще навлезем в същинската част могилата. Там вече културният пласт е с дебелина около 6 м, а в периферията е около 4 м. Ще направим, каквото можем, за да напредва проучването, но при всички изисквания на науката на методиката за проучване на селищни могили”.

Припомняме, че ремонтът на „Брезовско шосе“  е част от Водния проект на Пловдив на стойност около 115 млн. лв.

Изкопните работи за полагането на гигантските тръби минават в охранителната зона и през територията на Яса тепе или Плоската могила.

Тя е с площ около 30 дка и дебелина на културните пластове над 6 м. В периода 1970-1972 г.  е проучена сондажно от Петър Детев и се датира от къснонеолитната до раннобронзовата епоха в Тракия (краят на VII хилядолетие до III хилядолетие пр. Хр.).  Тя е обявена за недвижима археологическа ценност от национално значение с Решение №1711/962 г. на Министерски съвет. Години по-късно, през 2006 г., са определени границите и режимите на ползване на територията, както и охранителната зона. Според нея границата на „Плоската могила” от източната стена преминава по средата на ул. „Брезовско шосе”.