Започват извънредни проверки на климатичните инсталации на автобусите от градски транспорт в Пловдив. Повод да се предприемат тези мерки е липсата на работеща климатизация в по-голямата част от автобусите в града.

Оказва се, че в много от тях, дори и в някои от новите инсталацията не работи, защото не са заредени с фреон. Превозвачите са били предупредени и са поели ангажимент в рамките на седмица всички климатични инсталации да бъдат изправни и да работят, заяви директорът на общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта" Георги Стоилов.

В случай, че това не бъде изпълнено, ще бъдат налагани сериозни санкции на превозвачите.

Ако се установи, че климатикът не работи се вписва констатацията в пътния лист и се съставя констативен протокол, който се подписва и от шофьора.

При констатирано по законоустановения ред нарушение санкцията, която се налага е в размер на 300 лева.  

Междувременно до медията ни достигна сигнал от пловдивчанин, който разказа, че е пътувал в автобус по линия №16, в който е нямало климатик.

"В автобуса нямаше климатик, само прозорците бяха отворени, което не стигаше рейса да се охлади. По договорите от 2018 година и от 2021 година, ако температурата е над 27 градуса, трябва задължително да работи климатика в автобуса, а термометърът в автобуса показваше 37,8 градуса. Един човек за малко щеше да припадне в жегата", споделя той.