Събарянето на Бетонния мост започва още тази вечер. Въпреки че по-план неговото демонтиране трябваше да стартира утре в 9:00 часа, от фирмата изпълнител са решили да започнат още днес. Очаква се след 17:00 часа да започне разрушаването му, което ще продължи до понеделник.

Проектът е за премахването на средната част, която е в сервитута на НКЖИ. Именно тя ще бъде повдигната, за да може под съоръжението да минават влаковете след модернизацията на жп линиите.

От фирмата изпълнител обясниха, че в процеса ще се включат четири багера – два под него и два отгоре, които с тежки чукове ще разрушават конструкцията парче по парче.  Дейностите няма да спират в следващите 72 часа, а през късните часове няма да се използват чукове,  за да не се вдига шум. В този период ще се извършва само товарене на камионите.  

Събарянето на моста няма да пречи на движението в съседните пътни артерии.

В следващите месеци ще се оправят конструкциите на моста, като ще се засилват, а монтажа на новата част на моста се предвижда за септември. Ако всичко върви по план около Коледните празници новият мост трябва да бъде готов.

Самият пробив на Централна гара се очаква да е готов през юни 2025 година,  а цялостното движение на кръговото от северната страна – през септември.

 

Вече е факт! Затвориха за движение Бетонния мостОтлагахме го възможно най-дълго, но вече е време, заяви Костадин Димитров

Какво е движението в първия работен ден след затварянето на Бетонния мост?

 

Община Пловдив плаща 90 хил. лева за 2 дка в Кючука, нужни за развръзките от пробива на гаратаГрадските власти чакат споразумението между НКЖИ и БДЖ, за да получат имот от 5 дка в зоната