Първото издание на „Училищни игри на волята”, организирано от Община Пловдив, стартира на стадион „Пловдив” в този час. Над 350 деца от 22 училища ще се състезават на трасето, което е подготвено за надпреварата.

Училищата, класирани на първите 3 места, ще получат парична награда – съответно по 2000, 1500 и 1000 лева. В състезанието ще вземат участие деца от две възрастови групи - от 7 до 9 клас и от 10 до 12 клас.

Предаването се излъчва на живо в страницата на „Браво, Пловдив”, които изразиха подкрепа към формата. Техни членове го заснемат, а други помагат логистично за провеждането на мероприятието.

ЦЯЛОТО СЪСТЕЗАНИЕ МОЖЕ ДА ГЛЕДАТЕ ТУК 

Всяко от училищата ще е представено от отбор, в който влизат 16 ученика - по 8 от всяка възрастова група (4 момчета и 4 момичета). Състезанието ще бъде под формата на щафетни игри с 8 функционални и лекоатлетически упражнения за бързина и сила. Първата група са децата от 7,8 и 9 класа, а другата – 10, 11 и 12 клас.

Трасето е с 4 коридора по лекоатлетическата писта, като едновременно ще се състезават  по 4  училища. Всеки пост ще бъде с разстояние по 50 метра, а след излъчване на норматива се спринтира за предаване на щафетата до другия пост.

Между постовете има гребен тренажор, удари по гума, прескачане на куб, лицеви опори, коремни преси, пренасяне на медицински топки, спринтове, редене на пъзел и други. Победителят ще бъде определен като сбор от времената на двете възрастови групи.

Училищата, които ще  участват следва: XГ"Св. Св. Кирил и Методий" , СУ "Св. Климент Охридски", СУ "Св. Патриарх Евтимий". ", ПГЕЕ, ПГ по облекло" Анна Май", ПГВАД "Христо Ботев", ПГ по битова техника, ПАСГ "Арх. Камен, Петков". МГ "Акад. Кирил Попов", СУ "Никола Вапцаров" ", СУ "П. К. Яворов" , ФЕГ "Сент-Екзюпери", СУ "Св. К. К. Философ", ПГ по машиностроене, СУ "Димитър Матевски". СУ "Св. Седмочисленици", НХГ "Цанко Лавренов" ", СУ "Хр. Смирненски" гр. Хисаря, СУ "Отец Паисий" гр. Стамболийски, ЧСУ "Дружба" ", НУМТИ "Добрин Петков" и СУ "Св. Св. Кирил и Методий".