Двама пилоти от Долна Митрополия са загинали при катастрофата с транспортен самолет, която стана преди часове в авиобаза Граф Игнатиево, съобщи министърът на отбраната  Атанас Запрянов. В екипажа са били един от най- опитните летци в България -Петко Димитров /51/и колегата му  Венцислав Дункин /28/, който също е бил отличен млад пилот. Министърът на отбраната изказа съболезнования на близките на починалите.  

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков  съобщи , че екипажът на самолет L -39 е излетял в 12.20 часа и  10 минути по-късно, в 12. 30 минути са паднали. "Това са инструктурите в 12- та база, които обучават другите пилоти. Самолетът е реновиран, бил е в изправно състояние , когато е излетял. Полетът е бил рутинен тренировъчен полет, планиран отдавна. Двамата пилоти са са готвили от месеци за него, той е изпълняван многократно в базата в Долна Митрополия.Днес са били на генерална репетиция за авиошоуто, което трябваше да се проведе утре.  Близките на загиналите са информирани. Не мога да коментирам нищо - нито като причини, нито мотиви за действията им.В момента в базата има представители на военна полиция и военна прокуратура , които разследват инцидента", заяви ген. Стойков. 

На въпрос дали ще подаде оставка, генералът заяви: "Оставка!? Загубих един от най- добрите си приятели, мислите ли , че малко съм наказан?!"

Министърът допълни, че утре ще бъде обявен траур във Военно-въздушните сили, ще бъдат свалени знамената.