Задава се поредната „Вартоломеева нощ“ в пловдивската полиция, научи TrafficNews. Според информирани източници предстоят рокади в ръководството на Областната дирекция на МВР, като се очакват повсеместни смени на началниците на районни управления. При назначението си в края на август новият вътрешен министър Атанас Илков заяви, че „ не смята да прави големи рокади в министерството, а само козметични промени. Според него колегите му си вършат добре работата и това се отнася и за регионалните дирекции на МВР. Не изключи да направи смени на места, но само ако има пропуски в тяхната работа, а не защото някой политик иска нещо подобно“.

Няколко дни по-късно  бяха  сменени и двамата зам.-министри Стоян Темелакиев и Христо Стефанов, а след това опита да освободи и.д. главен секретар Димитър Кангалджиев , но той излезе в болнични. Освободен бе и директорът на Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" главен комисар Димитър Андонов.

Месец по-късно бяха сменени директорите на областните дирекции в Бургас и Пловдив. В Пловдив  временно изпълняващият длъжността Димитър Събчев бе заменен от Георги Машонов – бивш началник на Второ районно, който в последствие бе командирован в районното в Труд . При смените не бяха съобщени никакви причини, но днес , при изслушването в Народното събрание стана ясно, че министърът имал „основателни доводи“.

„Към настоящия момент аз съм сменил двама директори, за които съм имал основателни доводи, за да се случи тази смяна. По отношение зависимости на останалите директори – дейността им е на постоянен мой мониторинг. Когато установя, че има действия в пристрастна посока, аз ще бъда безкомпромисен. По отношение купения вот подходът на МВР ще бъде както за област Бургас, така и за оставалите области в страната. Няма да стоим безучастни през купуването и продаването на гласове“, каза Илков.

Днес служебният министър е бил в Пловдив, а под тепетата е пристигнала и комисия от Инспектората на МВР, която е командирована да прави проверки в различни районни и отдели. Появата на такава комисия по принцип е предвестник на кадрови промени. Според източници на TrafficNews се планират сме на началниците на 1,2,3, 5 районни управления , както и на Икономическа полиция. Постовете си вероятно ще напуснат Александър Костадинов /1 РУ/, Цветан Николов/2РУ/, Емил Трайков/3РУ/, Иван Петков/5РУ/, Васил Саватинов/ИП/. За вакантните места се спрягат имената на бившият началник на Пето РУ Иван Чочков, който бе понижен , след като бе засечен да шофира със 100 км/час  на един от основните булеварди в Пловдив и Венелин Костов, който в момента оглавява районното в Стамболийски. Ръководна длъжност очевидно ще се търси и за бившият директор Васил Костадинов, който бе уволнен от министър Калин Стоянов след дисциплинарна проверка , но обжалва заповедта. Административен съд отмени заповедта за уволнението му. Решението е обжалвано от МВР пред Върховен административен съд, но междувременно новият министър е оттеглил жалбата. Явно това е било сред приоритетите на Илков, защото го е направил още в първите дни след назначението си.

Сега по закон Костадинов ще трябва да се върне на старата си длъжност или да да му бъде предложена равностойна. Един от коментираните постове, който може да му бъде предложен е директор на Национална служба „Полиция“, който доскоро бе заеман от самия Илков.

Обратно в ръководния екип на дирекция се очаква и бившият заместник на Костадинов -  Радослав Начев, който оглавява Сектор „Тактически действия“. След трагедията в сектора, при която 6-годишно момченце застреля баща си – инструктор по стрелба на работното му място, срещу Начев бе започната дисциплинарна проверка. На брифинг в Пловдив преди седмица на въпрос на TrafficNews , Илков заяви, че проверката все още не е приключила и отрече тя да е прекратена срещу Начев.

За „висок скок“ се готви и бившият началник на Икономическа полиция Атанас Бочев , като за него в момента върви процедура за връзащане на правото му на секретен достъп , което ще му отвори отново пътя „към върха“. Правото на секретен достъп му е отнето заради сериозно нарушение, но по някакъв начин и това препятствие вероятно ще бъде заобиколено.

Новият ръководен екип на полицията очевидно ще бъде от кадри, доказали верността си към президентството и по- конкретно към един от съветниците на президента Пламен Узунов. Това, разбира се, не е неочаквано, предвид , че  самият министър Илков бе избран като компромисен вариант, след като президентът Румен Радев отказа да подпише кабинет с участието на Калин Стоянов.  За съжаление управлението на този екип през последните години се свързва със серия нарушения , превишаване на правата и неглижиране на тежки престъпления.  В тази графа са закъснялия старт на разследването на убийството в Цалапица, „благодарение“ на който убиецът успя да напусне страната и се укриваше в Европа близо година и масираните, но безрезултатни акции в пловдивски клубове , при които клиентите бяха събличани голи и обискирани. Въпросната акция бе посочена дори в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ като пример за грубо погазване на човешките права. Наказани за този безпрецедентна гавра нямаше, а служебният вътрешен министър, който назначи проверка по казуса Иван Демерджиев след това бе адвокат на директора, разпоредил акцията Васил Костадинов. 

За съжаление пренебрегнатите нарушения създават чувство за безнаказаност у служителите, което в последствие става причина за инциденти с фатален край. 

Кадровите смени в областните дирекции през последните години са по-чести дори от изборите, които са по 2 или 3 пъти годишно. Това по никакъв начин не подобрява работата на полицията и съответно резулатите й. Това най –ясно се вижда от анализа на Института по пазарна икономика, който определя  Министерството на вътрешните работи като най-раздутата, най-скъпоструващата и най-закостенялата административна структура в държавата.

Поредните рокади ще бъдат направени с обещанието за "осигуряване на честни избори", но едва ли вече някой вярва на тази мантра. А при липсата на редовно правителство, служебните кабинети и министри си позволяват абсолютни извращения, без да носят отговорност за действията си, без някой да ги контролира и без последствия за тях.