Ученички от Пловдив намериха загубено портмоне и го върнаха на притежателката му- възрастна жена. Шестокласничките Стефания Мантос и Александра Димова разказаха пред репортер на TrafficNews, че на 28 май се прибирали от училище, когато пред входа на блок видели портфейл. Блокът се намирал близо до училището им в Смирненски - ОУ „Елин Пелин”.

В момента, в който видяхме портмонето и отидохме да проверим какво има в него. Видяхме, че има много лични документи, кредитни карти, различни бележки, сертификат за ковид и сума над 500 лева. Когато намерихме лична карта вътре и съответно име и адрес на жената, се обадих на майка ми, за да ни закара до Второ районно, където ни съдействаха да открием жената и съответно да и върнем загубената вещ”, разказва Стефания Мантос.

Оказало се, че портфейлът е собственост на 70-годишната Калина Пешева. От полицията се свързали с жената и я повикали в районното, където и предали портфейла. 

Когато жената дойде и ни видя беше изключително трогната и много се зарадва. Благодари ни и искаше да ни почерпи и ни предложи пари, но ние отказахме. Родителите ни също много се зарадваха. Казаха ни, че това, което сме направили е изключително хубаво и че са много горди с нас”, разказват децата, които добавят, че дори и за момент не са имали колебание дали да върнат портмонето на притежателят му.

70-годишната Калина Пешева разказва, че преди години тя също е намирала загубен портфейл с пари и е постъпила по същия начин като децата. Споделя, че според нея доброто и се върнало.

В семейството и в училище са ни учили, че щом правиш добро то се връща. Този случай е доказателство за това. Още повече, че жената разказа, че предстои сватба на дъщеря й и в момент като този е имала нужда от средства”, споделят още шестокласничките.

Училищният психолог Крум Цанков заяви пред медията ни, че също е изключително горд от поведението на децата.

„Получих обаждане миналия вторник следобед от инспектор от детска педагогическа стая. Каза ми, че има две деца при нея и аз в началото се притесних и питах какъв е проблемът. Тя обаче каза, че се обажда с положителна новина и обясни, че децата са намерили портфейл със сумата от 500 лева и други неща и са ги върнали при тях. Помолих я да ги поздрави и да им предаде, че се гордеем с тях, защото това наистина е една много достойна постъпка”, сподели Цанков.

Той разказа, че на следващия ден децата са били поздравени от училищното ръководство в лицето на зам.-директора Татяна Минкова като са им били връчени и грамоти „Посланици на доброто”.

„По този начин се постарахме всички да научат за техния акт на щедрост, благородство и добронамереност”, заяви той.

Класният им ръководител Велина Балабанова заяви, че за да бъдеш добър човек, се изисква да бъдеш честен, състрадателен, уважителен и щедър и да поемаш отговорност.

Родителите на децата, възпитали ги на честност и почтеност пък са получили поздравителни адреси.

 

Стефания и Александра дадоха пример не само на своите ученици, но и на всички нас като общество.