За пореден път отначало започва делото за бившия полицай Владимир Панайотов, който прегази с несъобразена скорост 7-годишната Моника в пазарджишкото село Братаница. Днес се проведе заседание пред Апелативен съд Пловдив по жалба на адвоката на подсъдимия и частните обвинители, след като през май месец той получи  4 години лишаване от свобода ефективно.

Той е  признат за виновен в това, че на 19.07.2021 г. в село Братаница, Пазарджишко, при управление на служебен лек автомобил „Шкода“, собственост на ОД на МВР Пазарджик, нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на 7-годишната Моника. Деянието е извършено на пешеходна пътека, в населено място, при превишена скорост на управлявания от Владимир Панайотов автомобил, след като изпреварил спряла пред пешеходна пътека лека кола, за да пропусне да минат пресичащите братче и сестриче.

Момчето е успяло да стъпи на тротоара само 1.6 секунди преди фаталния сблъсък на колата със сестра му. След удара с пешеходката, лекият автомобил, управляван от подсъдимия е изминал път около 14 метра, без да остави спирачни следи, като впоследствие се покачил на тротоара и в спирачен път оставил следи с дължина от 13,5 метра и след сблъсък с пътен знак е спрял на място.

Още преди заседанието близките на загиналото дете се събраха пред съдебната палата в Пловдив, за да протестират срещу войната по пътищата.

Организирахме  днешния протест, защото искаме спешна среща на министерско ниво. Въпреки промените, които направихме в законите за движение по пътищата, катастрофи , както виждате, стават всеки ден. Трябва практиката на ВКС  да се засили , да се дават по-високи ефективни присъди , да има нови методически указания на изпълняващия функцията главен прокурор , защото не виждам как ще се спрат тези катастрофи”. Това заяви организаторът  на протеста,който е  експерт по пътнотранспортни произшествия.

Защитата на семейството на загиналата Моника адвокат Борис Акалиев заяви, че делото отново се връща на Апелативен съд -Пловдив по отношение на касационна жалба, която те са депозирали, относно размера на наказанието. „Това е причината за отмяната на предходното въззивно решение на Апелативен съд Пловдив и за поредно разглеждане на делото . Ние искаме ефективна присъда, но с по-висок размер. Събрани са множество неоспорими доказателства, че през всички населени места, през които е минал подсъдимия до село Братаница, е шофирал с превишена скорост. Самият удар е с над 70 км в час”, категоричен е адвокатът.

По време на делото съдът прие да бъдат разпитани  съпругата на подсъдимия  Мария Панайотова и негов колега . Защитата на Моника се противопостави срещу това искане и го счете за недопустимо.

Вече сме без думи, ние казахме, че се подиграват с нас с тези леки присъди, то просто няма смисъл вече да говорим. От затвор се излиза, но детето ми няма да се върне. Хиляди семейства са така като нас. Закони няма! „ Заяви майката на загиналата Блага Стоименова.  

Апелативен съд  трябва са обяви своето решение в двумесечен срок.

Това е поредното възивно производство по това дело. Първият състав на Апелативен съд намалява наказанието на В. П. на 3 години лишаване от свобода условно. След протест на прокуратурата и на частните обвинители пред ВКС, делото е върнато за ново разглеждане. Втори състав на Апелативния съд връща делото в Окръжен съд – Пазарджик поради допуснати съществени нарушения на процесуалните правила – обвинителният акт не отговаря на изисканията на закона. Нов състав на Пазарджишкия окръжен съд разглежда делото отново при съкратено съдебно следствие и постановява 4 години лишаване от свобода ефективно. Именно това наказание беше обжалвано пред Апелативен съд – Пловдив и потвърдено от него.