Шест месеца упорит труд превърнаха деца със специални образователни потребности в актьори. Постановката с тяхно участие бе представена за пръв път на пловдивската сцена в театър „А'парт“, а бурните овации на публиката бяха красноречиви. 

Дария, Валери, Габриела, Костадин и Радослав се превъплатиха в ролите на петимата приключенци от приказката на Борис Априлов „Не пипай куфара“.

Идеята деца със специални потребности да се потопят в магията на театралното изкуство била родена от Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Пловдив. Те потърсили „А'парт“ за съдействие и тази среща не била случайна. Театърът има опит в подобни инициативи и вече е работил с децата от бившия дом „Рада Киркович“. Водили са и съвместен проект с френски театър, който работи с криминално проявени младежи.

Това, което се случи през изминалата половин година, беше да видим театъра като средство за развитие на личността. На детската личност. Усещам, че успяхме да постигнем две неща. Едното бе първоначалната цел – тези деца да получат развитие по отношение на социализацията си и на собственото си усещане като личности. Те видяха себе си по различен начин, повярваха в собствените си сили и възможности. Другото е, че успяхме да създадем заедно един художествен продукт, театрално представление със стойност“, разказва пред TrafficNews режисьорът на постановката Сашо Петков.

Всяка седмица – по два пъти, децата посещавали театъра заедно с четирима педагози от Регионалния център, за да овладеят актьорското майсторство. Насреща били директорът на театър „А'парт“ Сашо Петков, театралния педагог Катя Минкова и актрисата Вая Вълнарова.

Работата с децата със специални образователни потребности върви по-бавно и изискваше много постоянство. Благодарим и на родителите на тези деца, които бяха важна част от подготовката. Чрез магията на театъра успяхме да развием индивидуалните качества на тези деца, да подобрим способностите им за концентрация и комуникация. Да създадем група, в която започнаха да работят добре. Родителите им също споделят, че забелязват положително развитие“, разказва театралният педагог Катя Минкова. Докато ги обучавала, тя установила, че децата със специални потребности усвояват най-лесно действията чрез показване и предвождане – скритият смисъл на думата „педагогика“.

Изборът на пиеса съвсем не бил случаен, разказва режисьорът. "Не пипай куфара" по Борис Априлов е приказка посветена на приятелството и смелостта да поемеш риск. Тя разказва историята на петима приятели, които откриват куфар на поляната, на която всеки ден ходят, но никога досега не са били виждали. През куп приключения накрая се престрашават да надникнат в него, а вътре ги чака магическа изненада.

Посланието към тях, не само с участието в театъра, но и с избора на пиеса, беше да им кажем – продължавайте напред, рискувайте, не се притеснявайте. И наистина най-големият успех е за тези деца.. че се престрашиха да направят всичко това пред публика. Когато пиесата приключи, те бяха изключително щастливи и все питаха – кога пак ще идваме да играем“, споделя Катя Минкова.

Ентусиазмът, с който децата навлезли в магията на театралното изкуство, както и препълнената зала при представянето на премиерата дали решителност на организаторите, че тази инициатива трябва да не спира дотук.

Толкова много овации имаше, толкова емоция. Затова наесен, когато започне новата учебна година, ще направим още три постановки за широката публика. А после може и това да се превърне в традиция, като дадем шанс на още постановки с децата на Регионалния център“, казва Петков.