Битката с огнената стихия около Пловдив продължава с пълна сила, а на терен остават хиляди хора, за да се борят с бедствието. Десет пожарни с екипи от цялата област, доброволни формирования, десетки горски служители се борят днес с пожара край калояновското село Отец Паисиево. Общо 200 души са на терен в невралгичните точки.

В гасенето участват 61 Стрямска бригада Карлово, 91 механизират батальон Пловдив и Четвърти артилерийски полк Асеновград по искане на областния управител. На място остават и пловдивските доброволци от „Национална асоциация на доброволците в България”, „Аварийно спасяване Пловдив” и „Пловдив 112”.

Там са още директорът на пожарната в Пловдив старши комисар Васил Димов, областният управител проф. Христина Янчева и кметът на община Калояново, които са в Кризисния щаб.

В последните дни огнената стихия нанесе значителни щети в цяла България. Равносметката - 120 000 дка около Свиленград са вече пустиня. Половината гора в кв. Средна кула край Русе изгоря. 30 000 дка край Хасково.  Над 20 000 дка около Хисаря. Добавяме и още десетки пожари край Варна, Пазарджик, Стара Загора, Пловдив и на много други места в цялата страна. 

1409 са ликвидираните пожари в дните от 8 до 14 юли, а сигналите за произшествия, на които са се отзовали огнеборците – 1733. 269 пожара са потушили пожарникарите само през изминалото денонощие.

Огънят в Пловдивско настъпва към още три села, правят просеки, за да го спратНад 200 души са на място, за да гасят

Стотици доброволци от десетки формирования в цялата страна вече повече от седмица водят неравна и изтощителна битка с огнената стихия рамо до рамо с пожарникарите и горските служители. Горещините продължават и не се знае кога ще свърши всичко това.

Най-ценното "оръжие" в моменти като този са ранцевите пожарогасители, чрез които доброволците могат да работят в труднодостъпни терени с липса на вода.

В моменти като този, за да помагат, те също имат нужно от помощ.

„Национална асоциация на доброволците в България” молят всеки, който иска да ги подкрепи в тази трудна битка да го направи по един от следните начини:

- Като изпратите SMS с текст DMS OGNEBOREC на номер 17 777

- Чрез дарение за кампанията в platformata.bg на този линк: https://platformata.bg/…/2413…/details/campaign.html

- Чрез банков превод по сметка:

IBAN: BG11UNCR 7000 1522 2002 11

BIC: UNCRBGSF

Титуляр: Национална асоциация на доброволците в Република България

Основание: Дарение за ранцеви пожарогасители

Средствата ще се използват за закупуването на ранцеви пожарогасители за всички доброволни формирования, членуващи в НАДРБ.