Пловдив бе домакин на церемонията по връчването на Европейските награди за иновативно обучение. Събитието се проведе в Дома на културата „Борис Христов” и е организирано от Центъра за развитие на човешките ресурси. На срещата присъстваха фигури в сферата на образованието, включително учители, директори и представители на образователни институции от цяла България.

По време на форума бяха обсъдени акцентите върху значимостта на иновациите в образователния процес. Николай Спасов, който е изпълнителен директор на ЦРЧР изтъкна постоянния стремеж на българските учители да внедряват нови педагогически практики, насочени към осигуряване на по-добро бъдеще за учениците.

Заместник-кметът Жени Петкова пък връчи наградите на EITA, които са знак за високи постижения в образованието. Церемонията включваше и награждаване на победителите в Националните eTwinning. Тези награди отличават учителите, успели да реализират проекти, обединяващи ученици и учители от различни европейски държави за постигането на общи цели.

Общо 96 проекта от 32 европейски държави бяха признати, като четири български проекта бяха отличени в няколко категории, а едно от тях е проектът „Future skills and competencies for children“ на Детска градина „Буратино“ от Пловдив в категорията за ранно детско образование.

Отличени са още проект „Новият свят има нужда от ново училище“ на 4. ОУ „Проф. Джон Атанасов“ от София в категорията за начално образование, проект „Jump On-board Your Fully Unprejudiced Life“ на СУ „Васил Левски“ от Велинград в категорията за средно образование и проект „Европейски опит за реалистични професионални очаквания“ на Професионална гимназия от Бяла в категорията за професионално образование и обучение.

Събитието, което е под патронажа на Община Пловдив, подчерта ролята на учителите в повишаването на качеството на образованието чрез внедряване на иновативни методологии и технологии. Бяха обменни практики и иновации в учебния процес, а участниците имаха възможност да споделят своите успехи.