"Слава на Украйна, слава на героите!" С тези призиви десетки украинци живеещи в Пловдив се събраха на стълбите пред храма „Света Богородица” в подножието на Стария град. Със запалени свещи те отбелязаха първата година от агресията на Русия и почетоха паметта на украинците загинали във войната. Жени и деца разпънаха украинските флагове и сведоха глави пред подвизите на сънародниците си.

Пред църквата беше почетният консул на Украйна Димитър Георгиев и много българи-доброволци, които се включват в акциите организирани от украинската общност под тепетата.

Благодаря на всички които ни подкрепят. Тази година много хора подадоха ръка на жените и децата, които бягат от руските бомби. Пловдив вече се превърна във втори дом на стотици  украинци. Някои от жените тук са загубили съпрузите си и сега най-важното за тях е възпитанието на техните деца. Малките украинчета се учат много бързо и голяма част от тях вече говорят български, имат приятели, а шахматните турнири, които организираме са в основата на много нови приятелства”. Това каза Наталия Еллис, която е в основата на създаването на „Втори дом” – мястото където пристигащите получават първоначална подкрепа.

Наталия очаква и тази година ООН и „Уницеф” да продължат да подкрепят финансово проектите, които се случват в Пловдив, защото те дават много добри резултати.

Бдението продължава и към този момент.

Галерия: