Октомври е международно признат като месец, посветен на борбата с рака на млечната жлеза, и в този период болници и организации по света предприемат редица инициативи за повишаване на информираността и подобряване на диагностиката и лечението на заболяването.

УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив не прави изключение, като активно прилага иновативни методи в лечението и превенция на пациенти с рак на млечната жлеза. Един от тези методи, който се прилага само в тази болница, е инфрачервената термография – модерен и ефективен начин за следене на ефектите от лъчелечението.

Инфрачервена термография - иновативен подход в ранната диагностика

Инфрачервената термография представлява неинвазивен, безболезнен и бърз метод за измерване и визуализиране на инфрачервеното излъчване от тялото. Този метод е особено подходящ при пациенти, провеждащи лъчетерапия за рак на млечната жлеза, защото позволява ранна диагностика и превенция на потенциалните странични реакции от терапията, още преди да се проявят клинични симптоми.

Методът се основава на принципа, че инфрачервеното излъчване на тялото е пряко свързано с температурата на кожата и подлежащите тъкани. Намаленото излъчване, което показва по-ниски температури, може да бъде индикация за нарушено кръвообращение, докато повишеното излъчване е признак на възпалителни процеси или други заболявания. Именно тази способност за точно визуализиране на температурни промени прави инфрачервената термография особено полезна при наблюдението на ефектите от лъчелечението.

Приложение на термографията в УМБАЛ “Св. Георги”

В УМБАЛ “Св. Георги” инфрачервената термография се прилага преди, по време и след приключване на лъчетерапията при пациенти с карцином на млечната жлеза. Чрез този метод могат да се установят ранни лъчеви промени, още преди пациентите да имат каквито и да е оплаквания. Това позволява на медицинския екип да предприеме своевременни мерки, като използва подходящи медикаменти за минимизиране на риска от странични реакции, свързани с лъчетерапията.

"Едно от основните предимства на инфрачервената термография е, че тя е напълно неинвазивна и безболезнена за пациентите. Освен това, процедурата е изключително бърза, което я прави удобна както за медицинския екип, така и за пациентите. Тази технология, която в момента се използва само в УМБАЛ “Св. Георги”, осигурява по-добро качество на лечение и превенция на нежелани реакции. Технологиите като инфрачервената термография не само улесняват лечението, но и създават нови възможности за предотвратяване на усложнения. В контекста на рака на млечната жлеза, ранното откриване на страничните ефекти от лъчетерапията може да бъде решаващо за качеството на живот на пациентите. Чрез прецизното и навременно идентифициране на промени в тъканите, медицинските екипи могат да приложат индивидуализирано лечение, което значително намалява риска от по-сериозни последствия", коментира д-р Теодор Алексиев, който е в.и.д. началник в клиниката по кожни и венерически заболявания.

Доц. Веселин Попов, началник на клиника по лъчелечение към УМБАЛ „Св. Георги” заяви, че най-честите симптоми са палпиране на бучка или уплътнение в гърдата, промени в размера или формата на гърдата, поява на болка, напрежение или дискомфорт в млечната жлеза , които не са свързани с менструалният цикъл, промени в цвета на кожата или в зърното, включително секреция, увечелицени лимфни възли под мишницата.

„По данни на СЗО за 2022 година карциномът на млечната жлеза заема второ място по честота, с близо 2 300 000 новодиагностицираните пациенти. В последното десетилетие се наблюдава тенденция за покачване на заболеваемостта, но добрата новина е, че смъртните случай намаляват. От една страна това е така заради възможността за ранна диагностика благодарение на скрининговите програми, а от друга заради високо ефективните методи на лечение при това заболяване, включително и бурният технологичен напредък в образната диагностика и лъчелечението през последните 15-20 години. Важно е да се отбележи, че около 70% от всички пациенти с диагностициран карцином на млечната жлеза се нуждаят от лъчелечение, каза още доц. Веселин Попов.

Така УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив предоставя на своите пациенти не само високотехнологични средства за лечение, но и увереност, че процесът на терапия е под постоянен контрол. Това помага не само за повишаване на ефективността на лечението, но и за подобряване на преживяванията на пациентите по време на тежкия процес на борба с рака.

Инфрачервената термография е изключително ценен инструмент в битката срещу рака на млечната жлеза, като осигурява на пациентите в УМБАЛ “Св. Георги” предимство в предотвратяването на усложненията от лъчетерапията. Тази иновация е пример за стремежа на болницата да предоставя съвременно, безопасно и ефективно лечение, което прави октомври не само месец на информираността, но и на реалната подкрепа за жените, борещи се с това заболяване.