41 катастрофи,  от тях 11 с пострадали лица,1 загинал и 15 ранени. Това е статистиката за инцидентите по пътищата в Пловдивска област за последната седмица. 

За същия период са съставени 587 броя АУАН и 2935 глоби чрез фиш. От съставените документи прави впечатление високият брой на установените положителни проби за алкохол и наркотици, а именно 9 положителни проби за употреба на алкохол при управление на МПС и 8 броя за употреба на наркотични вещества зад волана. Това уточни инспектор Стоян Войводов от сектор “Пътна полиция”.

“Държа да отбележа, че всички полицейски служители строго действаме при такива ситуации и ще бъдем безкромпромисни при управлението на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества. За посочения период също са установени 14 водачи, които управляват моторно превозно средство, без да притежават необходимата правоспособност", заяви инспектор Стоян Войводов.

Войводов коментира и данни, които показват, че авторите на повечето тежки катастрофи са мъже. По думите на служителя на КАТ, мъжете водачи са доста по-висок брой от жените.

В сектор "Пътна полиция" за изминалата седмица са приети 368 заявления за преиздаване на шофьорски книжки, от които 43 са за нови водачи такива, които тепърва придобиват правоспособност. Инспекторът посочи, че на територията на ОДМВР -Пловдив за една седмица 681 автомобила са били регистрирани с нова регистрация. Тоест преди са нямали българска регистрация. 268 са автомобилите регистрирани в МВР Пловдив, които имат българска регистрация, но са от други области. За същия период излезли от употреба МПС-та са 320.

“Според последните статистиката бройката е изключително висока. Именно 619 са автомобилите, с които се е увеличил броя в ОДМВР Пловдив. В работно време на всеки 4 минути се зачислява един автомобил”, категоричен е служителят на КАТ.

Освен данни за настъпилите произшествия и резултатите от осъществената контролна и административна дейност, от сектор „Пътна полиция“ представиха кратка информация за насочеността на специализираната операция, която се провежда от днес до 13 октомври по линия на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL.

“През тази седмица, от понеделник до неделя ще се извършва полицейска операция, която цели да се наблегне на факторите, които разсейват водачите, а именно използването на електронни устройства. Това включва и устройствата, които са вградени в самите автомобили. Причините, за да се проведе тази операция са, че в Европейския съюз е проведена една статистика, която показва, че много от ПТП-та са на база, че водачите са били разсеяни по дадена причина,” коментира Стоян Войводов. Той наблегна и на това, че в хода на операцията ще се следи и за използването на обезопасителни колани от водачите.