Красива заря в небето над Пловдив се превърна в кулминация на тържествата тази вечер. Фойерверките над града се виждаха от всички по-високи точки.

И тази година, въпреки студеното време, десетки пловдивчани дойдоха на площад „Централен”, за да отбележат Националния празник на България. Присъстващите наблюдаваха с респект марша на Пловдивския гарнизон. Пловдивчани коленичиха, за да почетат паметта на загиналите за Освобождението на България

Тържествената заря-проверка по случай 145-тата годишнина от Освобождението на България от османско иго уважиха кметът на града Здравко Димитров, пловдивският митрополит Николай и други важни гости.

Командирът на Съвместното командване на специалните операции на Българската армия бригаден генерал Явор Матеев отправи послание към присъстващите.

Официалните тържества започнаха с молебен в 11 часа в катедралния храм "Света Богородица", който беше отслужен от Н. В. Пр. Пловдивския Митрополит Николай. 12 часа беше началото на тържественото честване пред паметника на руските освободители на Бунарджика. След това в 13.30 ч. на Паметника на опълченците на Централни гробища беше отслужена панихида за загиналите български опълченци с участието на представителен взвод и военен духов оркестър.