Община Пловдив пусна обществена поръчка за 22 млн. лева без ДДС за строителството на новата сграда до СУ „Патриарх Евтимий“. Тя ще бъде изградена на ул. „Кръстьо Раковски” до мол Пловдив, като част от финансирането е от Министерството на образованието и науката.

Към откриването на поръчката има осигурени 7,5 млн. лева министерството, както и съфинансиране от Община Пловдив за 4,5 млн. лева.За  остатъка от сумата ще се търси финансиране през следващата година.  

Поръчката е разделена на три части. Първата е проектиране, като в нея е включено прединвестиционно проучване, идеен и технически проект. Срокът за този етап е минимум 220 дни. Самото строителство трябва да продължи не по-малко от 700 календарни дни, а третата позиция е за авторски надзор на строително-монтажните дейности.

Заложена е клауза в поръчката, която дава  възможност за прекратяване на договора без предизвестие и от двете страни след изтичане на тримесечен срок от изчерпване на частично осигуреното финансиране.

 В техническото задание е заложено бъдещата сграда на гимназията да осигури едносменен режим на обучение за 5 парлалелки по 5 випуска, с възможност до 30 деца в клас.  Това означава, че класните стаи и пространствата около школото да отговарят на изискването за 750  деца.

Учебното пространството в класната стая ще се организира от типа „обърната“ класна стая, чрез подреждане на масите със столове в полукръг по дългата страна на стаята с цел освобождаване на пространство в средата, контакт с учителя на всички деца. Освен това всички класни стаи ще бъдат оборудвани с мултимедийни проректори и високотехнологично оборудване.

Проектът трябва да дава възможността за осигуряване на прилежащата територия на училището на: подходи – пешеходни, велосипедни и автомобилни; на площи за събития, спорт и отдих, решаване на паркирането, достъпната среда, озеленяването и други. Също така да се съобрази с мерките за физическа сигурност, решения за защита от запрашаване, шум и вибрации, акустика на външните пространства, елементи на обозначаване и сигнализиране на обекта, съобразно действащите нормативни изисквания, конкретните дадености на терена и гарантиране оптималното функциониране на всяка от сградите и прилежащите ѝ площи.