Пловдив продължава да расте и да гради Европейски облик и макар в много райони да прилича на строителна площадка, то интересът към жилищата не стихва. По последни данни в града вече живеят почти 400 000 души, не спират да се строят и нови жилищни сгради.

През последните години цените на имотите в Пловдив отбелязаха значителен ръст, но въпреки това градът е сред най-предпочитаните места за живеене в България. Този тренд се дължи на множество фактори - икономическо развитие и възможност за кариера, нарастващо население и удобства за младите, културен живот и качество на инфраструктурата. Въпреки това, цените на жилищата варират в зависимост от редица фактори – местоположение, възраст на сградата, инфраструктурни удобства и състояние на пазара.

Справка с сайтовете за продажба на имоти показва, че първият и основно определящ фактор върху цената на апартаментите е годината на строителство на сградата. Разликата в цените между ново строителство и стари жилища е осезаема. Новите апартаменти обикновено са по-скъпи, тъй като предлагат модерни технологии, по-добра енергийна ефективност и често по-атрактивен дизайн. Средната цена на ново жилище в Пловдив варира между 1400 и 2000 евро на квадратен метър, като по-луксозните и добре разположени имоти достигат и над 2500 евро на кв.м. От друга страна, цените на стари жилища, особено в панелните блокове, са значително по-ниски – около 1000 до 1400 евро на кв.м, като зависят от състоянието на имота, обзавеждането и неговото местоположение.

Именно местоположението е вторият ключов фактор, който оказва най-голямо влияние върху цената на имотите в Пловдив. Градът е разделен на различни квартали, като според обявите най-скъпи са централните райони и тези с близост до паркове и основни инфраструктурни точки.

Ако можем да направим една своеобразна класация на най-скъпите квартали, то първите три места ще бъдат заети от Центъра на Пловдив, квартал "Капана" и районът около Стария град. Предлагането там е доста по-ограничено от другите квартали и макар да преобладава старото строителство, апартаментите могат да достигнат до 2500 евро на кв.м. Тези райони са предпочитани заради историческото им значение, близостта до административни сгради, ресторанти, галерии, атракции и търговски центрове. Непосредствено след тях се нареждат района на Гребна база и „Мараша”, като цените там често доближават 2000 евро/кв. м.

В златната среда на ценовата категория попадат "Кършияка", "Христо Смирненски" и "Тракия". Тези квартали предлагат добър баланс между цена и удобства, което ги прави предпочитани за хората, разполагащи с по-малък бюджет. Тук цените варират между 1200 и 1700 евро на кв.м. Сходни са цените и в „Кючук Париж”, „Остромила” и „Беломорски”, но там тя се определя предимно от новопостроени жилища.

Най-долу в класацията попадат „Коматево”, някои части от „Прослав” и етническите квартали. Жилищата там се предлагат на значително по-ниски цени – около 1000-1200 евро на кв.м. за първите два и между 700 и 1000 за останалите. Определящо там е отдалечеността от центъра, по-лошото състояние на инфраструктурата и преобладаващо ромско население.

Най-продаваеми и предпочитани в момента, а и най-апетитни за брокерите са кварталите като "Кършияка" и "Христо Смирненски", тъй като те предлагат добър достъп до детски градини, училища и работни места, както и множество търговски и развлекателни обекти. "Тракия" също е с високо търсене, благодарение на модерните жилищни комплекси, добрата транспортна мрежа и сравнително по-ниските цени за ново строителство. Голяма част от имотите в тези райони дори не стигат до публикуване в сайтовете за продажба, защото търсенето по агенциите често е по-голямо от предлагането и има купувачи, които чакат „на опашка”.

Какво определя цената на жилището? Брокери на имоти споделиха пред TrafficNews, че основни фактори, които определят цената на имота, освен местоположение и състояние на сградата, са наличието на паркоместа, гледка и съседи.

Местоположението и по-конкретно близостта до центъра, паркове, транспортни артерии и търговски обекти вдига най-много цената на имота. Търсят се предимно апартаменти в нови кооперации с добре поддържани общи части. Нещото, което много интересува купувачите и се взима под предвид е и гледката и етажа на имота.  Жилищата с панорамни гледки, както и тези на по-високи етажи често са по-скъпи. Младите хора задължително търсят и допълнителни удобства – наличие на паркоместа, модерни асансьори, охрана и други допълнителни услуги, кои също влияят върху цената”, споделят специалистите.

Най-голямо търсене има за двустайни и тристайни апартаменти с добро разпределение, както и такива с добър достъп до транспорт и близост до детски градини и магазини. Тези имоти са особено предпочитани от млади семейства и работещи професионалисти. Подходящи са и за инвестиция и даване под наем. Прави впечатление, че в последните години се наблюдава нарастващо търсене на жилища с по-голяма енергийна ефективност и съвременни екологични технологии”, разказват още брокери.