Огромни опашки, детски усмивки и добро настроение – така протече най-мащабното събитие за ползите от рециклиране в Пловдив.  Пилотното издание „Играчки за смет” се проведе в неделя в парк „Лаута”, като за по-малко от 2 часа през пунктовете за връщане на стари и непотребни играчки минаха стотици родители и деца.

Събитието бе открито от кмета на район „Тракия” Георги Гатев. Той поздрави организаторите от рециклиращата компания „Марица Полимер” ООД  и фирмата производител на пластмасови изделия „Холц” ЕООД, както и магазина за детски играчки „Комесд”.

Кметът на Пловдив Костадин Димитров също изрази благодарността си относно инициативата, като допълни, че е особено щастлив това мероприятие да се проведе в парк Лаута, който през последните  години стана притегателно място за пловдивчани и  пример за екологичен начин на живот.

Управителят на „Марица Полимер” ООД Аян Садъков каза, че идеята на това събитие е не просто децата да получат нова играчка, а те да научат повече за рециклирането на разделното събиране на отпадъци.

„Всички играчки, които върнете, ще бъдат направени на регранулат, от който след това ще се направят нови играчки. Така вместо на сметището, те ще бъдат отново в домовете на семействата. Това означава по-чисти паркове, реки и градове”, заяви Аян Садъков.

Иван Петлешков, който е управител на „Холц” ЕООД, заяви, че е изключително щастлив да види толкова много хора на пилотното събитие в парк „Лаута”.

„Основният ни акцент са децата, които от ранна възраст да разберат за ползите от рециклирането и разделното събиране.  Образователният момент е изключително важен, защото той възпитава не просто децата и дори и техните родители, а полага основите на бъдещето общество.  Децата трябва да знаят, че играчките и другите отпадъци не са боклук, а ценна суровина, която може да се влага в нови продукти, а така природата да е по-чиста”, заяви Иван Петлешков.

Докато връщаха играчките децата разбираха целия процес на това как един пластмасов отпадък се превръща в нова играчка – от разделното изхвърляне, до преработката му в регранулат през специалните машини до изработката на нова вещ. 

Поради огромния интерес играчките, които бяха 1000 комплекта свършиха за по-малко от два часа. Въпреки това организаторите продължиха да събират старите играчки на пунктовете, а всички деца, които останаха без играчки, ще получат такива тази събота, 5 октомври, отново на същото място в парк „Лаута” между 10:00 и 11:00 часа.

„Присъствието на толкова хора ни задължава да продължим и надграждаме инициативата. Не само в Пловдив, но в и други градове”, заявиха  организаторите.