Шахматна е избирателната активност по скеции  през целия изборен ден в квартал Столипиново, предаде репортер на TrafficNews. Членовете от секционните избирателни комисии не могат да дадат заключение дали активността  е слаба в сравнение с предходни избори. Едно е ясно обаче, столипиновци бойкотираха напълно машините и урните, в които трябва да се пускат бюлетините от машинното гласуване, бяха напълно празни към 14:00 часа.

Спрямо миналите избори, днес много гласуват”, коментират членове на СИК.

В някои от секциите са отчели добър процент към обедните часове. В секция №50 към 13:00 часа своя вот бяха упражнили близо 170 човека. Други обаче останаха буквално пусти и вот са дали под 60 човека от общо 600 към 13:00 часа. Повече от местните избраха да гласуват само за Народно събрание, отколкото за Европейски парламент.

„Само за „народна събрания” искам да гласувам”, заяви Станка от Столипиново.

Данните до момента сочат,че в район „Източен”  за Европейски парламент са гласували 7310 човека към 16:00 . Това се равнява на 16,48%, което означава, че активността на гласуващите в района е най- ниска. За Народно събрание резултатите са подобни- гласували общо 7585 което е 16,83% към 16:00 часа.

В ОУ „Пенчо Славейков” избирателната активност към обедните часове бе доста противоречива. В някои секции може да се забележи 12% избиратели към 13:00 часа, в други активността е по-слаба- около 8% към 13:00 часа. Както обичайно се случва, вотът в махалата  започва да се засилва в следобедните часове на изборния ден. В някои от секциите в  ОУ „Пенчо Славейков”  гласуващите към 9:00 часа са били само трима, а вота се е засилил след 12:00 часа. Рекордьорът по проценти в училището е секция №50. Там към 13:00 часа процентът е бил около 20.

Гласуваме за по-хубава държава, да няма миризма и мизерия”, коментират в квартала. Някои от тях заявиха, че България не е същата и нищо не се променя, дори и да се гласува.

Избирателната активност в СУ „Найден Геров” също е доста странна и малко по-ниска. В повечето секции са гласували около 100 човека към 13:00 часа, но все пак от комисиите коментираха, че спрямо миналите избори се забелязват гласоподаватели.

В двете училища урните за вота с машина бяха напълно празни. Живеещите в Столипиново са предпочели да гласуват с хартиени бюлетини. Само в една от секциите имаше един гласуващ с машина.

На въпрос дали е упражнила своя вот и с какво е предпочела да гласува, жителка на Столипиново отговори, че предпочита с хартия. “Пуснах един глас, всичко да се промени искам , взимам пенсия и на другия ден отива. Няма пари”, добави още тя.

До момента няма сигнали за нарушения и инциденти в нито едно от училищата в махалата. Всичко е нормално, не се е стигало до ексцесии. 

Около 20% е избирателната активност в Пловдив към 16ч., най-будни са в "Централен"Около 60 000 пловдивчани отидоха до урните

Припомняме, че малко над 20% е избирателната активност за Европейски парламент към 16:00ч. в Пловдив. Тя се разпределя хашматно между различните райони, а този, в който активността е най-висока, отново е „Централен“. Там до урните са отишли 14 637 от 62 223 души, или 23,52%.

Активността в процентите е по-малко за Народно събрание – до 16ч. е 19,95%. Имащите право на глас за българския парламент са с 9013 души повече от тези за парламент на ЕС и това се отразява на данните за активността. 

Около 19 на 100 от гласоподавателите в районите „Тракия“, „Южен“ и „ Северен“ са отишли до урните. С малко повече (20,98%) са гласувалите в „Западен“. Първенци и тук са избирателите на секциите в централен Пловдив – с 22,76% избирателна активност. А последни са тези в „Източен“ с 16,83%.

До момента близо 60 500 пловдивчани са гласували за състав на 50-то Народно събрание. 

ОУ „Пенчо Славейков” 

 

 СУ „Найден Геров”