На 21 октомври 2024 година, край село Страцин, Република Северна Македония, военния духов оркестър и военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) взеха участие в отбелязването на 80 години от първия боен ден на Парашутната дружина.

На мероприятието присъстваха извънредния и пълномощен посланик на Република България в Република Северна Македония Желязко Радуков, командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев, генералния консул на Република България в Битоля Николай Димитров, военния аташе на Република България в Република Сервена Македония подполковник Асен Ламбев, началника на Централно военно окръжие полковник Георги Георгиев, дипломати от посолството на България, военнослужещи от Бригада Югоизточна Европа, представители на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ), Съюза на българските парашутисти, както и на пробългарски организации от Република Северна Македония.

За поредна година воини от Специалните сили на Българската армия почитат паметта на предците си от Парашутната дружина, участвала в Страцино-Кумановската операция през 1944 година.

За загиналите по време на Втората световна война беше отслужена в съвместно служение заупокойна молитва от Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Фотий от Пловдивската Света Митрополия и отец Горан от Православната църква на Република Северна Македония.

За първи път на това свято място се развя представителното знаме на СКСО, редом с националното. „Знамето е символ на държавност, символ на сила, дълг и отговорност, символ на енергия и вяра“, каза в словото си генерал-майор Матеев. Той приветства участниците в церемонията, подчерта ролята на армията ни за победите през Втората световна война и добави - „Този героизъм страшно много ни задължава и с ръка на сърцето мога да кажа, че всички, които са служили в Специалните сили на България са я знаели тази отговорност, знаели са онзи дълг към Отечеството и са изпълнявали своите задължения през тези десетилетия в интерес на Родината. Вечна слава на героите, дълбок поклон пред тяхното дело.“ Командирът на Специалните сили завърши с думите – „Да живеем с вяра в силите и възможностите на съвременната Българска армия и на Специалните ни сили. Благодаря, че днес отново сме заедно тук на това място, да почетем паметта на героите и да уважим съвременните български военнослужещи. Да живее България!“

Посланика г-н Радуков се обърна с благодарност към ветераните – „Мили ветерани, преди 80 години вие защитихте нашата държава, нашия народ, а в живота си след това на практика я изградихте. Вие сте пример за всяко следващо българско поколение. Благодаря Ви!“

На събитието присъстваха и двама участници от войната през 1944 година - майор Тодор Андонов и госпожа Мария Стоянова, която е заместник-председател на Съюза на ветераните от войните на България. От името на председателя на СВВБ доц.д-р Иван Сечанов, г-жа Стоянова връчи поздравителен адрес на генерал-майор Явор Матеев, а Специалните сили бяха удостоени от съюза с почетен знак „За признателност“.

„В Деня на бойното кръщение на парашутистите приветствам Вас и Вашите подчинени като техни достойни наследници. Днес Силите за специални операции на Българската армия демонстрират не само завидни бойни способности. Те са заразителен пример за съхраняване на историческата ни памет и родолюбиво възпитание на поколенията“, се посочва в поздравителния адрес.

На малката височина над селото бяха положени венци и цветя в знак на признателност към онези, дали живота си, за да я има България и Обединена Европа.