Софийската компания „Билдком БГ“ е пуснала жалба в Комисията за защита на конкуренцията срещу поръчката за завършването на стадион „Локомотив“. Процедурата е за централната трибуна и облагородяването на зоната, като стойността й е 44 млн. лева с ДДС.

Фирмата, чийто собственик и управител е Георги Георгиев, е поискала и временни мерки – спирането на поръчката до произнасяне на КЗК по жалбата. Тя е по условията за поръчката за избор на изпълнител.

Последният публикуван финансов отчет на компанията е от 2021 година, като от него става ясно, че тя има оборот от близо 7 млн. лева и 58 служители. Георгиев има участие в още 8 фирми, като една от тях е регистрирана в Пловдив.  Компанията е „Екоинвест БГ Пловдив“, като в нея софийският бизнесмен е съдружник със строителния предприемач Христо Томов  с по 50% дял.

В същото време по процедурата постъпват редица въпроси за разяснения по поръчката. За по-малко от седмица от Община Пловдив са отговорили на над 30 въпроса – за ценообразуване, конкретни насоки при оценяването, както и отделните елементи, нужни за стадиона.

При част от въпросите потенциалните участници в поръчката твърдят, че в част от процедурата има некоректни критерий за ценообразуване. В по-голямата част от отговорите от Общината изтъкват, че става въпрос за технически грешки. При други запитвания пък фирмите изразяват съмнения, че за отделни  технически елементи се носи съмнение, че се дават критерии, водещи до определен производител.

Очаква се до дни от КЗК да реши дали да спре поръчката, или да я остави да продължи, докато разглежда жалбата на „Билдком БГ“. Това може да забави избора на изпълнител за повече от 6 месеца, ако се стигне и до обжалване във Върховния административен съд.

Феновете на Локо на среща с кмета – обявиха какво ще се строи в последния етап на ЛаутаСтадионът трябва да е готов до 2026 година, когато е 100-годишната на клуба