25-годишният Николай Амбарев, който беше задържан за фалшиви кремации, остава в ареста. Това стана ясно преди минути в Районен съд - Пловдив, където се гледаше мярката му за неотклонение. Съдията по делото Методи Антонов сметна, че най-адекватната мярка за младия Николай е „задържане под стража” .

Срещу Амбрев има повдигнато обвинение за това, че  в периода на неустановена дата през месец септември 2024 г. до 16.09.2024 г. в  Пловдив, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил заблуждение у близките на починали лица и с това им причинил имотна вреда в общ размер на 1639 лв.

„Имаме съгласие за повечето неща, които каза прокуратурата, но по отношение на предпоставката, на база, която прокуратурата иска задържане под стража, защото може да извърши друго престъпление, няма конкретика”, категоричен е адвокат Кирил Николов.

Според него не се касае за реална опасност, а за абстрактна, а разследването е в ранен етап и според Николов прокурорът се опитва да внуши, че Николай трябва да бъде задържан, защото ако продължат да разследват може да разкрият други престъпления. Адвокатът уточни, че това не е реална опасност и добави, че обвиняемият не е осъждан и освен тези два случая няма никакви други данни за негови прегрешения.

Твърдението, че ако е на свобода може да извърши друго престъпление не почива на никакви доказателства, а само предположение на прокурора. Моля да имате предвид, че обвинението е за измама за 1600 лв. и въпреки, че господин Амбарев е дал урни с чужд прах, то труповете на същите са налични и това все пак дава възможност с тях да бъдат извършени съответните църковни ритуали и физически действия, относно тленните останки”, каза защитникът Кирил Николов.

Според Николов за момента няма никакъв риск да извърши друго престъпление. Връзките му с хосписи, лекари и други такива за момента не са установени със сигурност. По отношение на това, че е собственик на една от най-работещите погребални агенции, адвокатът не бе съгласен.

„Той може да е за бой, но не и за задържане под стража. Мисля, че една мярка за неотклонение „гаранция”  ще има своя възпиращ, а дори и превъзпитателен ефект”, категоричен е Николов.

В последните си думи към съда Николай Амбарев поиска мярка - "каквато прецените". Съдията обаче, не се смили над него. Според магистратите са налице предпоставките на закона за взимане на най-тежката мярка за неотклонение . Според съдия Антонов няма спор за авторството, налице са множество доказателства, а и неговите самопризнания също са подпомогнали. Районен съд се солидализира изцяло с представителя на Районна прокуратура.

Изминали са само 48 часа, но тепърва предстои разследване, което касае изясняване на целия механизъм за извършване на престъпните деяния. При по-лека мярка за неотклонение, той би повлиял на по-нататъчния ход на разследването,” заяви съдия Методи Антонов.

Относно реалната опасност да се извърши друго престъпление,  магистратите сметнаха, че на този етап Амбарев следва да бъде изолиран, за да му се попречи да извършва действия по осуетяване на разследването.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Пловдив. След заседанието адвокатът на обвиняемия заяви пред медиите, че ще обжалват ареста.

Амбарев беше арестуван в понеделник, като по информация на медията ни сигнал е бил подаден от измамени опечалени. Те твърдят, че са платили на погребалния агент, за да бъде извършена кремация на близките им покойници. След това от погребалното бюро им предоставяли „временна” урна с прах, без документ, като им се казвало, че „истинската” урна ще им бъде дадена след време. Оказало се обаче, че фактическо изгаряне на труповете не се е случвало, а починалите все още се намирали в хладнилни камери. Имало случаи трупове да „отлежават” по два месеца в хладилните камери.

След публикациите на медията ни, изплуваха и много други разкази на клиенти.

Според прокуратурата през месец септември 2024 г. той въвел в заблуждение близките на починала жена, че е кремирана, което не било извършено, като с това им причинил имотна вреда в размер на 809 лева. Във втория случай - на 16 септември 2024 г. Амбарев въвел в заблуждение близките на починал мъж, че е кремиран, което не било извършено, като с това им причинил имотна вреда в размер на 830 лева.

Установено е, че Амбарев, като собственик на траурна агенция в Пловдив, в два случая, получил заплащане за извършване на кремация на починали хора,  което не е било направено, а телата им били поставени в хладилна камера. На близките предал урни с прах с неизвестен произход.  

Повече по темата: 

Трупове чакали с месеци в камери, докато Амбарев раздавал "временни" урни на близкитеПогребалният агент беше арестуван вчера заради фиктивна кремация

Замразено куче открито във фризер в погребалната агенция на АмбаревПрокуратурата го задържа за 72 часа, ще иска постоянното му задържане

Прокуратурата иска постоянен арест за погребалния агент Амбарев от Пловдив

Амбарев обикалял с частна бърза помощ и предлагал услугите си на опечалени родниниДнес ще стане ясно дали Районен съд ще остави мъжът в ареста за постоянно

 

Арестуваха погребален агент от Пловдив след сигнал за фалшиви кремацииВ офиса на агенцията му се извършва обиск

МВР-Пловдив за фалшивите кремации: Към този момент са установени два такива случаяПрокуратурата под тепетата се зае с измамната схема

Амбарев, извършвал фалшиви кремации в Пловдив, се разплака в съдаКъм момента Районен съд гледа мярката му за неотклонение