Ново поколение апарат - 3D биопринтер, който има регенеративни способности при дефекти или рани, вече използва Клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия към УМБАЛ „Свети Георги“ - Пловдив.

Биопринтерната система е нов клон от медицината за работа в хирургична среда, която дава възможност за генериране на 3D био-печатни вложки за третиране и реконструкция на рани и спасяване на инвалидизирани болни. С напредване на технологията, биопринтирането вече се прилага и като създаване на клетъчни скелети за подпомагане на възстановяване на увредени тъкани.

“Техниката е с европейски сертификат като България е сред първите 4 държави, а ние сме първата клиника към УМБАЛ „Свети Георги“ в страната съвместно с Медицински университет - Пловдив, в която вече се използва апаратурата в пластичната хирургия. Цялата технология има голямо бъдеще в замяната на тъкани, които са унищожени по някакъв начин.”, обясни началникът на Клиника по пластично-възстановителна и естетична хирургия доц. Елеан Зънзов.

Апаратът помага при хора с тежки диабетни язви, изгаряния, декубитални язви, тъканни дефекти след онкологични операции, следоперативни рани, съчетани травми и други видове тъканни нарушения, както и при дълго лекувани рани.

“Към момента наблюдаваме резултатите при 4 случая, които се развиват доста добре и обнадеждаващо. Пълно възстановяване на тъканите настъпва до осма-девета седмица след лечението с очаквана успеваемост е от 87% и зарастване на раните до 94%. Процесът на заздравяване на раните след такава манипулация е обект на множество клинични проучвания и към момента показва изключително обещаващи резултати.”, коментира доц. Зънзов.

Системата интегрира в своя процес новите технологии и ползите от собствената мастна тъкан на пациента по начин, който предлага решение за по-бързо заздравяване на тежките тъканни нарушения, постигане на по-добри естетически резултати и избягване на други по-тежки интервенции, като например ампутация.